Kdo vse lahko pelje po cesti za lokalni promet?

Foto: Občina Dobrova - Polhov gradec Nova prometna tabla v občini Dobrova - Polhov Gradec.
Foto: Občina Dobrova - Polhov gradec Nova prometna tabla v občini Dobrova - Polhov Gradec.
Postavili so nov znak, s katerim skušajo omejiti promet na obremenjeni cesti, z zagroženo kaznijo v višini 200 evrov. Kdaj se lahko odgovorni odločijo za spremembo prometnih pravil?
Oglej si celoten članek

V občini Dobrova - Polhov Gradec so na križišču Podsmreške ceste in Poti čez gmajno pred kratkim postavili prometni znak, ki voznike opozarja, da je v smeri proti Podsmreki promet dovoljen le za lokalni promet in da tistim, ki bi kršili zapoved, grozi globa v višini 200 evrov. O razlogih za novo ureditev smo povprašali na tamkajšnji občini.

"V zadnjih letih se srečujemo z izjemnim povečanjem tranzita turistov, ki se ob zastojih na ljubljanski obvoznici množično vozijo po občinskih cestah. Poleg tega, da se s tem uničuje javna infrastruktura, ki ni namenjena tako obsežnemu prometu, gneča predstavlja veliko nevšečnost za prebivalce, ki pogosto ne morejo do svojih domov," so odgovorili na občini Dobrova - Polhov Gradec.

"Zaradi stalnih pritožb krajanov, da ne morejo do svojih domov, ker je na javni poti Podsmreka - Pot čez gmajno zelo gost promet z zastoji, smo podobno kot pri ostalih podobnih javnih poteh, ki so obremenjene v času turističnih tranzitov (Stranska vas, Šujica)  ob prej že obstoječih prometnih znakih, ki omejujejo ves promet, razen lokalni, dodali tablo z opozorilom, da je kazen za kršitev 200 evrov," so pojasnili na občini in dodali, da so sledili ureditvam nekaterih primorskih občin, ki se prav tako soočajo z velikim številom turistov v tranzitu.

Vsebina prepovedi v bližini Podsmreke se ni bistveno spremenila, saj je bila javna pot Pot čez gmajno že prej več let zaprta za ves promet nad 3,5 tone s smeri Kozarje - Podsmreka, s strani Posmreka - Kozarje pa prav tako že več let velja prepoved vsega prometa razen lokalnega prometa in dovozov. To manjšo neusklajenost so sedaj popravili.

Izhodišče ali cilj

Navedena javna pot pri Podsmreki ima v skladu z Uredbo o merilih za kategorizacijo javnih cest lastnosti javne poti in ni namenjena množičnemu prometu.

Foto: Občina Dobrova - Polhov gradec Dobrova - Polhov Gradec lokalni promet znak globa Ureditev lokalnega prometa določa 47. člen Zakona o cestah. Lokalni promet je promet motornih vozil, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj. Gre za vozila, katerih vozniki, lastniki ali imetniki pravice uporabe imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče in vozila, ki so v lasti ali uporabi pravne ali fizične osebe, registrirane za opravljanje prevozov, ki ima na tem območju sedež ali podružnico in urejeno parkirišče.

Za lokalni promet se šteje tudi promet vozil za izvajanje rednega vzdrževanja ceste, vozil komunalnih služb, vprežnih vozil, koles, mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, koles z motorjem, lahkih motornih vozil, lahkih štirikoles, traktorjev in motokultivatorjev ter promet motornih vozil, s katerimi se kandidati usposabljajo za vožnjo motornih vozil ali opravljajo izpite za voznike motornih vozil.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 20:05 19. September 2024.

    Tu nekaj ne gre skupaj, ker tam se lahko znajde le nekdo, ki se je izgubil na poti v Horjul …

  • 12:41 19. September 2024.

    Torej tja niti na obisk ne moreš, hči ne more do mame, ki rabi pomoč, zakonodaj pa pravi, da imamo …

  • 11:29 19. September 2024.

    Pravilno, obvestilo je treba napisati še v tujih jezikih, pa ga še postaviti na ostalih cestah, kjer obstajajo druge vzporedne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.