Ljubljančani so zadovoljni z Ljubljano

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Raziskava Eurobarometra o kakovosti življenja v evropskih mestih je pokazala, da je 90 odstotkov Ljubljančanov na splošno zadovoljnih z življenjem v svojem mestu.
Oglej si celoten članek

Ljubljana med drugim pozitivno izstopa po zadovoljstvu z izobraževalnimi ustanovami in čistočo, negativno pa po zadovoljstvu s ponudbo trgovin.

S čistočo je v Ljubljani zadovoljnih 87 odstotkov njenih prebivalcev, s čimer se slovenska prestolnica med evropskimi uvršča na drugo mesto, takoj za Luksemburgom. V Ljubljani je ob tem 78 odstotkov vprašanih zadovoljnih z javnim prevozom, od tega jih je 41 odstotkov zelo zadovoljnih.

Z zdravstvenimi storitvami je zadovoljnih 75 odstotkov Ljubljančanov, s športnimi ustanovami 76 odstotkov, s kulturnimi ustanovami pa 88 odstotkov. S šolami in drugimi izobraževalnimi ustanovami pa je v Ljubljani zadovoljnih kar 87 odstotkov vprašanih, kar je največ med vsemi evropskimi prestolnicami.

V Ljubljani težko do zaposlitve

S trditvijo, da je v slovenski prestolnici lahko najti zaposlitev, se zelo strinja le pet odstotkov, načeloma strinja pa 17 odstotkov prebivalcev. V primerjavi z zadnjo raziskavo, opravljeno leta 2009, se je Ljubljana uvrstila med mesta, kjer se je delež prebivalcev, ki se z omenjeno trditvijo ne strinja, zvišal najbolj, in sicer za 22 odstotnih točk na 73 odstotkov.

Le malo Ljubljančanov se je strinjalo tudi s trditvijo, da je v slovenski prestolnici mogoče zlahka najti primerno stanovanje za razumno ceno. Zelo se jih je s tem strinjalo le pet odstotkov, še deset pa se jih je strinjalo načeloma.

S ponudbo trgovin je ob tem zadovoljnih "le" 74 odstotkov Ljubljančanov, s čimer je slovensko glavno mesto v spodnji peterici evropskih prestolnic. V slovenski prestolnici se sicer počuti varno 90 odstotkov vprašanih, 63 odstotkov pa jih ocenjuje, da je na splošno ljudem v Ljubljani mogoče zaupati.

Foto: Žurnal24

Zadovoljni tisti, ki se počutijo varne

Raziskava je pokazala tesno povezavo med zadovoljstvom meščanov in njihovim zadovoljstvom z javnimi in zelenimi površinami, čistočo in občutkom varnosti. V primerjavi s preteklimi raziskavami je zdaj večji delež vprašanih menil, da njihova mesta dejavno sodelujejo v boju proti podnebnim spremembam, kar še zlasti velja za prestolnice.

Ljudje si najbolj želijo ukrepanja svojih mest na področju zdravstvene oskrbe, zaposlovanja ter izobraževanja in usposabljanja. V primerjavi s prejšnjo raziskavo je opazno povečanje negotovosti zaposlitev, saj je le v devetih mestih večina vprašanih izjavila, da ni težko najti zaposlitve.

V 50 mestih ob tem vsaj polovica vprašanih meni, da je težko najti dobro stanovanje po razumni ceni. Poleg tega raziskava kaže, da v številnih prestolnicah prebivalci niso zadovoljni s šolami in drugimi izobraževalnimi ustanovami.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.