Ljubljana: paznika pretepli sredi zapora

Foto: Žurnal24 (Foto: Živa Zakšek)
Število zapornikov se je zmanjšalo, razmere pa se izboljšujejo, piše v poročilu za leto 2010. A glede na to, da jo lahko paznik sredi dneva pošteno skupi, morda vse le ni tako rožnato.
Oglej si celoten članek

Letno poročilo izpostavlja napredek
Trend večletnega stalnega naraščanja števila zapornikov se je ustavil, število zapornikov pa celo zmanjšalo, je v okviru predstavitve letnega poročila Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij dejal generalni direktor Dušan Valentinčič.

Število zaposlenih, predvsem pravosodnih policistov in strokovnih delavcev, se je na drugi strani povečalo. V poročilu hvalijo tudi varnostno situacijo in reševanje prostorske problematike. Poudarjajo, da pomembno pridobitev predstavlja na novo ustanovljen odprti oddelek Puščava pri zavodu Dob ter nadaljevanje gradnje dveh objektov v zaprtem delu zavoda Dob.

V poročilu "izpustili" napad

Lani je bilo povprečno na dan zaprtih 1.374 ljudi, med njimi 975 obsojencev, 352 pripornikov, 19 uklonilno zaprtih in 26 mladoletnikov. "Kot paznik delam 30 let. Enkrat sem bil tudi napaden, a ne v zaporu, temveč kot povračilo za delo v zaporu. Zdaj pa se je napad zgodil že kar sredi zapora! Petega januarja je obsojenec spravil paznika na bolniško. Tega v poročilu ni bilo, tudi v medije ni prišlo," izvemo od Frančiška Verka, predsednika konference sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij

Glede števila zapornikov pa pravi: "Vsak dan skorajda pet ur poslušam kroniko. Tudi mi bi pričakovali, da bo več strank, a nekdo očitno ne opravlja svojega dela. Smo pa kar veseli, da jih ni veliko. V Ljubljani je še vedno prostorska stiska. Ti objekti, ki se gradijo, bodo na dolgi rek res predstavljali razbremenitev. Še vedno imamo skupinske sobe z več kot 10 ljudi. Po evropskih standardih naj bi bila v sobi dva. Nikakor ne bo šlo brez novogradnje."

Paznik začetnik ima med 600 in 700 evrov neto plače (brez dodatkov). Narediti mora med 50 in 60 nočnih ur mesečno, prosto ima lahko tudi samo eno nedeljo.

Kot pravi, so trenutne prostorske kapacitete ugodne za okoli 900 ljudi. V zapornih pa jih je več kot 1.300. In tudi za zaščito paznikov po mnenju Verka ni dobro poskrbljeno. Med drugim imajo v pravilniku še vedno določeno, da pazniki orožja ne smejo nositi domov. "Predstavljajte si: v zaporu si nakoplješ določene sovražnike, grozijo ti, da te bodo pohabili, ti pa se ne moreš braniti."
 

"Vem, kje živiš ..."
Prej omenjeni pretepeni paznik je denimo upravno enoto zaprosil za dovoljenje za orožje. Tega bo kupil, če se bo moral braniti, nam pove Verk. "Jaz sem eden tistih, ki je bil deležen takega maščevanja. Kakšen je občutek, ko ti obsojenec reče: vem, kje živiš, kam tvoji otroci hodijo v šolo ... ali pa dobiš klic in grožnje sredi noči. A vodstveni kader tega večinoma ne doživlja." Pravi še, da v tujini v zaporih intervenira zunanja policija, pri nas pa z zaporniki bivajo in v incidentih intervenirajo eni in isti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.