Le lastniki domov brez popustov

V imenu lastnikov, ki bodo za domove plačevali nekajkrat več kot zdaj, se ni pogajal nihče.
Oglej si celoten članek

Foto: Boštjan Tacol Manca Borko V pogajanjih, ki so se z objavo novega predloga za obdavčitev nepremičnin končala v ponedeljek, so bili najuspešnejši kmetje. Precej manj, a vseeno nekaj, so uplenili gospodarstveniki, najkrajšo pa so – vsaj glede izkupička iz javne razprave – potegnili navadni državljani. Tudi verske skupnosti se ne morejo pohvaliti z dobrim izkupičkom, saj se je iz zakona že izvzeta obdavčitev sakralnih objektov vanj vrnila, verjetno tudi zaradi prevladujočega javnega mnenja, da jih obdavčitev ne sme izvzeti. V načrtovani shemi prihodkov iz “neuradne” vmesne različice je tako zazevala nekaj deset milijonov velika luknja. To bi lahko pokrila le obdavčitev praznih oziroma nerezidenčnih stanovanjskih objektov. Predvidene prihodke je vlada – še pred sprejemom zakona – “daljnovidno” že vključila v proračun za prihodnje leto.

Popusti

Živelj, ki ni sedel za pogajalsko mizo vladne palače, ni v javni razpravi iztisnil niti desetinke odstotka popusta. V besedilu vlada sicer nekje vmes obljublja, da bo nekoč zakon "omogočal postopno zniževanje davčne obremenitve drugih virov, predvsem dohodkov". Verjemite, če želite, a dejstvo je, da so bili v tem trenutku in pri tem davku najuspešnejši tisti, ki so vihteli največjo gorjačo. Kmetje so zagrozili s traktorji na ulicah, gospodarstvo na kolenih je milo prosilo, cerkev pa še obljublja ustavno sodišče, kar očitno ne zaleže kaj dosti. Državljani pa bomo lahko le – plačali. Od praznih stanovanj kakšnega hudega izkupička verjetno ne bo, obdavčitev večinoma na drobiž ocenjenih črnih gradenj pa je le pesek v oči naroda.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:55 8. Oktober 2013.

    Le kje je tako imenovana civilna iniciativa. Ji ni nihče dal naloge, da se vključi.<br />Verjetno se bomo morali zopet …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.