Kriza spremenila načrte

Foto: Žurnal24 Po neuradnih infomacijah je želel lani KD Kvart celoten projekt zaradi težav s f
Šumi. Spreminjajo vsebino, fasado in streho. Gradnja spomladi 2010.
Oglej si celoten članek

KD Kvart, investitor gradnje novega Šumija, ima po treh letih in pol po rušenju starega pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Bližnji stanovalec Zvone Taljat, ki je izdaji gradbenega dovoljenja za tako stavbo in v takem obsegu, kot je načrtovana, nasprotoval, je tožbo na upravnem sodišču izgubil, zato je septembra izpodbijano gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno. Tožnik pa je na vrhovno sodišče že vložil vlogo za revizijo. “Revizija je bila vložena pred dvema tednoma. Ker pa je to izredno pravno sredstvo, ne zadrži izvršljivosti gradbenega dovoljenja,” je povedal Gregor Strojin, tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča. KD Kvart bi lahko zaradi nastalih zamud zaradi pritožb tožnika tudi tožil, vendar po besedah njihovega tiskovnega predstavnika Matjaža Potokarja o tem še razmišljajo. Pravi, da bo na to vplivalo obnašanje strank v postopku, “ali bodo ovirale gradnjo z izrabljanjem svojih pravic”.

Boj proti gradbenemu dovoljenju

Tožba. Zvone Taljat, sosed Šumija, ni nasprotoval gradnji kot taki, ampak višini novogradnje zaradi osončenosti in povečanju hrupa zaradi tunelskega efekta. Hrup iz Slovenske ceste namreč že zdaj presega kritične vrednosti. Nasprotoval je tudi načinu sprejemanja zazidalnega načrta, ta naj ob sprejemu ne bi imel podlage v dolgoročnih prostorskih dokumentih mesta. Tak dokument naj bi bil tudi neustaven.

Kljub izdanemu gradbenemu dovoljenju investitor še ne bo začel graditi. Zaradi gospodarske krize je namreč oteženo pridobivanje sredstev za gradnjo 50 milijonskega projekta, dogovori z bankami pa še potekajo, je dejal Potokar.

Spremembe zunaj in znotraj
Obenem bodo Šumi do gradnje tudi vsebinsko in vizualno spremenili. Načrtujejo zamenjavo štirih kinodvoran s “tržno atraktivnejšimi programi”, je pojasnil direktor KD Kvarta Miha Gostiša. Verjetno jih bodo nadomestili z gostinskimi lokali, trgovinami, fitnesom in sprostitvenim centrom. Celotno pritličje oziroma klet pa bodo ob tem opremili na muzeološki način, v katerem bo in situ predstavljena kloaka.

Z arhitektom Borisom Podrecco, ki je zasnoval Šumi, načrtujejo tudi spremembo zunanje podobe. “Glede na spremenjene ekonomske razmere smo mnenja, da je treba načrtovati racionalnejšo in ekonomsko varčnejšo rešitev konstrukcije objekta, še posebno fasade in strehe,” je pojasnil Gostiša. Spremembe zunanjosti, ki jih načrtuje avtor projekta Podrecca, bodo po njegovih besedah odvisne od sprememb vsebine. “Naklonjen sem vsaki ideji, ki izboljšuje kakovost,” je dejal. Dodal je, da imajo investitorji težko nalogo pri odločanju o podobi, saj gre za poseben položaj zgradbe v središču mesta, a bi se vseeno morali odločiti v dveh mesecih.

Ali bodo oblikovne in vsebinske spremembe botrovale tudi spremembi gradbenega dovoljenja, pa v KD Kvartu za zdaj še ne vedo. Načrtujejo, da bodo z gradnjo začeli spomladi prihodnje leto in jo končali v dveh letih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.