Korotanci že na cesti

Foto: Žurnal24 Ob deložaciji so se zbrali tudi sosedje – nekatere od njih podobno čaka že 26. i
Korotansko naselje. Po prvi deložaciji jih bo vsaj še sedem. Izvršitelj že ima datume za tri naslednje.
Oglej si celoten članek

“Sodno poravnavo so sklenili brez mene, nobenega podpisa nisem dal. In za tem stojim,” se je včeraj po sicer mirni deložaciji hudoval Zehir Zejnić, stanovalec Drabošnjakove ulice 9 d.

Imeli so stanovanjsko pravico. Ta se je lahko transformirala v lastninsko pravico, vendar je na teh objektih ni bilo mogoče dobiti. Ker nepremičnine tukaj niso vpisane kot samostojni objekti, je kot bi imel prikolico na tuji zemlji.
Aljoša Ptampar Strojin, odvetnik

Stanovanje je izpraznil sam, stvari pa shranil pri sorodnikih. Na deložacijo se je sicer pripeljal z nekaj let starim audijem A8, a je zatrdil, da ni lastnik nobene nepremičnine. Tega ne trdi niti anonimka, ki smo jo že pred časom prejeli v uredništvo in v kateri so našteti domnevni lastniki nepremičnin iz Korotanskega naselja.

Menjava ključavnic
“Kot pooblaščeni izvršitelj sem samo zamenjal ključavnice na vratih, da onemogočim dostop nepooblaščenim osebam,” je povedal izvršitelj Marijan Hojs iz Kamnika. Ključe bo predal upniku, torej podjetju Westbrook Estate, oziroma njegovemu pooblaščencu. Mitja Tkalec, eden od njiju, je povedal, da so postopke za deložacije sprožili za vse stanovalce Drabošnjakove ulice, ki se še niso izselili, pa bi se po sodni poravnavi že morali.

Postopek. Upnik Westbrook Estate, ki je lastnik celotnega zemljišča Korotanskega naselja, je od Zejnića in nekaterih drugih družin v soseski že junija lani zahteval izpraznitev objektov in upoštevanje sodne poravnave, potem pa na sodišču sprožil postopke za izpraznitev barak. “Oba dolžnika (Zehir in Sadika) sta prejela sklep o izvršbi 27. oktobra 2009,” je sporočila predsednica okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk. Izvršitelj je bil o tem obveščen sredi decembra.

Ta je bila, kot smo že večkrat pisali, sklenjena leta 2008, po njej pa bi stanovalcem pripadalo po 600 evrov za kvadratni meter stanovanja. Obenem so se lahko odločili za nakup cenejšega stanovanja v bodoči soseski ali za odškodnino. “Ljudje se zavedajo, da so bili deložirani že med letoma 1983 in 1989,” je dejal Tkalec. Kot trdi, so bile stanovalcem Korotanskega naselja že takrat izdane prve pravnomočne odločbe za izselitev.

Odškodnina pod vprašajem
Tkalec je dodal, da se je Zejnić v poravnavi odločil za stanovanje, nato pa si je premislil in zahteval odškodnino. Pripadalo bi mu 28.740 evrov. “Odobrili smo mu odškodnino, vendar jo je nato dvignil na skoraj tisoč evrov na kvadratni meter in rekel 'Pa me vrzite ven, če me lahko...'," je zatrdil Tkalec. Zdaj ne ve, kako bodo po deložacijah izplačevali odškodnine, meni pa, da bodo odšteli stroške, ki so jih imeli zaradi zamud.

Po deložaciji pa je Zejnić povedal, da bi bil zadovoljen, če bi mu zdaj odškodnino izplačali. Aljoša Štampar Strojin, odvetnik vseh sedmih družin, za katere so že bili izdani sklepi za deložacijo, zaradi sporne poravnave še ni vedel, kaj sploh bo z odškodnino. Sodno poravnavno namreč že izpodbija na sodišču. “Nismo računali na to deložacijo, verjeli smo, da bo glede na vse okoliščine odložena,” je povedal.

Kot je dejal izvršitelj Hojs, je sicer deložacija stala okoli 2.500 evrov. Stroškov je bilo manj, ker niso potrebovali selitvenega servisa in hrambe. Najprej jih bo plačal upnik, nato pa jih izterjal od dolžnika, torej od Zejnićevih.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.