Konflikt interesov na gospodarskem ministrstvu

Foto: Žurnal24 Ob polnoči so se cene naftnih derivatov dvignile. (Foto: BOBO)
Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da gre pri Branetu Matjašecu, ki dela na gospodarskem ministrstvu in upravlja podjetje s področja trgovanja z naftnimi derivati, za konflikt interesov.
Oglej si celoten članek

Predsednik komisije je pojasnil, da so danes prejeli anonimni dopis, v katerem je pisalo, da ima generalni direktor direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo skupaj s svojo ženo podjetje, ki se ukvarja s trgovanjem z naftnimi derivati. Prijavitelj je v dopisu vprašal, ali je dopustno, da ima direktor podjetje, ki se ukvarja s trgovanjem z naftnimi derivati, ki jih kot generalni direktor direktorata neposredno nadzoruje in določa ceno. Komisijo je pozval, naj ustrezno ukrepa.

Komisija je ugotovila, da navedeni direktorat opravlja pomembne naloge, ki vplivajo na poslovanje družb oziroma podjetij, ki se ukvarjajo s trgovanjem naftnih derivatov. Delo direktorja direktorata posega na področje uravnavanje cen, trga in trgovine z naftnimi derivati, ki pa je osnovna dejavnost zasebnega podjetja, katerega lastnik in edini družbenik je sam direktor direktorata. Po mnenju komisije upravljanje zasebne družbe lahko vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje uradniških nalog. Pri upravljanju zasebne družbe lahko namreč zlorabi informacije, do katerih ima dostop v državni službi in ki niso javno dostopne, kar po mnenju komisije predstavlja konflikt interesov. Direktor direktorata se kot javni uslužbenec navedenemu konfliktu interesov lahko izogne s prenosom lastniškega deleža v zasebni družbi na drugo osebo ali z odpovedjo opravljanju nalog direktorja direktorata za notranji trg, pojasnjujejo v komisiji.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je povedal, da je z objavo ugotovitve komisije seznanjen, da pa navedb še ni uspel preveriti pri generalnem direktorju. Minister je dejal, da Matjašec svoje delo opravlja korektno in strokovno, ob tem pa poudaril, da so cene naftnih derivatov v Sloveniji regulirane, določajo se po modelu, zato dvomi, da bi lahko bil Matjašec, odkar je na direktoratu, kakorkoli v dejanski koliziji interesov. "Bomo pa zadevo preučili," je dodal Vizjak.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.