Koliščarska naselbina z Barja na ogled

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Arheologi so na Špici odkrili dobro ohranjene ostanke koliščarske naselbine. Do konca maja si najdišča lahko ogledate.
Oglej si celoten članek

Koliščarske naselbine so odkrili med Ljubljanico in Grubarjevim prekopom na Špici. Ker ostankov arhitekture ni mogoče dalj časa ohraniti na enem mestu, bo za javnost ogled najdišč možen do 28. maja.

Vodstva za najavljene skupine bodo potekala vsak dan od ponedeljka do petka ob 11. uri. Javna vodstva bodo ob sobotah ob 11. uri. Vodič bo skupino sprejel na otroškem igrišču ob Ljubljanici na Prulah.

Koliščarska naselbina na lokaciji Špica je najstarejša stalna naselbina na območju Ljubljane. Prve analize gradiva jo umeščajo v pozno bakreno dobo, torej v čas bogatih koliščarskih naselbin na Ljubljanskem barju.

Arhitekturni elementi (leseni koli, trami ipd.) so presenetljivo izjemno dobro ohranjeni. Našli so številne ostanke lončenih posod, uteži za statve in koščeno ter kamnito orodje.

Predhodne arheološke raziskave so del projekta Ureditev Špice in brežin Gruberjevega nabrežja s pristaniščem. Arheologi so na podlagi rezultatov jedrnih vrtin iz septembra lani na Špici z izkopavanji začeli novembra. Dela so vmes zaradi nizkih temperatur prekinili, sicer pa pričakujejo, da bodo izkopavanja zaključena v prvi polovici junija.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.