Koliko bomo plačevali za gorivo v letu 2023? Tu je odgovor.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Če gre verjeti besedam hrvaškega analitika se utegne vsaj v začetku leta 2023 gorivo tudi v Sloveniji še poceniti.
Oglej si celoten članek

Cena derifatov na mediteranskem trgu bo v prihodnjih mesecih padala, ocenjuje hrvaški ekonomski analitik Damir Novotny. "Nafte je dovolj. Čeprav so cene nafte so v preteklih tednih padale in to na nivo pred krizo, pa so cene derivatov na hrvaškem trgu (ta je zelo podoben slovenskemu, op, p.) – hrvaško tržišče se oskrbuje iz meditranskega trga –, niso sledile temu padcu cen surove nafte," je Novotny pojasnil v pogovoru za hrvaški N1. Razlog je v temu, da na meditranskem trgu ni bilo dovolj derifatov, zato je prišlo do paradoksa, da so bili derivati v severnoevropskih državah celo cenejši kot na Hrvaškem.

Slovenija Toliko boste od polnoči naprej odšteli za gorivo

Spomnimo: od danes veljajo nove cene izven avtocestnega obroča, priča smo bili občutni pocenitvi, tako bencina kot nafte. Cena 95-oktanskega bencina za liter znaša 1,242 evra, cena za dizel pa 1,467 evra. Cena za liter bencina je bila nazadnje tako nizka konec junija lani, ko so trgovci še prosto postavljali cene na črpalkah, torej preden je vlada posegla v regulacijo naftnih derivatov. Cena za liter dizla pa je bila nazadnje tako nizka februarja letos.

Slovenija V Sloveniji kmalu cenejše gorivo, a ne za vse

Kaj pričakovati v 2023? Novotny ocenjuje, da bo na tržišču dovolj nafte, cene za sodček se bodo gibale 80–85 dolarjev (75–80 evrov) na sodček. Cene goriva bodo tako na Hrvaškem padle (podobno bi se moralo zgoditi tudi v Sloveniji, op. p.), a vendarle ne gre pričakovati, da bodo cene spet 1 evro za liter goriva. "Zagotovo pa je to, da lahko še naprej pričakujemo padec cen v začektu leta 2023, a obstaja velika nevarnost, kaj se bo zgodilo v kitajskem gospodarstvu, ki je bilo omejeno s covid-ukrepi. Proizvodnja in potrošnja sta tako upadali, težko pa je napovedati, ali se bodo razmere stabilizirale in ali bo prišlo do nenadnega odpiranja, ki bi lahko povzročilo kratkotrajne primanjkljaje z gorivom," je opozoril Novotny.  

V Sloveniji še vedno velja, da do prihodnjega junija – seveda v kolikor ne bo prišlo do sprememb s strani vlade – ne bo treba plačevati prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, kar ohranja gorivo pri nižjih cenah. Se pa od decembra dalje pri izračunu cene znova upošteva biokomponenta, kar podraži predvsem dizelsko gorivo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:55 21. December 2022.

    seveda je nafte dovolj. ja kaj vam ni jasno da so se pokupili električni avti in da bo zdej ratal …

  • 06:54 21. December 2022.

    Ja jebemti... A ima avtor vsaj 3 razrede OŠ narejene? Samo prve tri stavke preberem, pa mi je vse jasno, …

  • 11:50 20. December 2022.

    Šparat še naprej in še ceneje bo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.