Koalicijska trojka o sladkih pijačah

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Predstavniki treh koalicijskih strank naj bi se še nocoj usedli za skupno mizo. Teme sestanka naj bi med drugim bile predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač in novela zakona o izvrševanju proračuna.
Oglej si celoten članek

Predstavniki SMC, SD in DeSUS bodo razpravljali o predlogu zakona o obdavčitvi sladkih pijač, spremembi uredbe o dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida in noveli zakona o izvrševanju proračuna.

Vlada želi za povečanje prihodkov v državni proračun povečati davčno obremenitev pijač z vsebnostjo sladkorja. Novemu davku najbolj nasprotuje del gospodarstva, predvsem živilska industrija, medtem ko se v zdravstvu z ukrepom strinjajo, saj naj bi prispeval k zmanjšanju količine zaužitega sladkorja. Javna razprava o osnutku zakona se je iztekla v ponedeljek.

Dodatne prilive v proračun si vlada obeta tudi od sprememb uredbe o dajatvi za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida, s katero se bo obseg oprostitev plačila te dajatve zmanjšal. Zaradi tega in še nekaterih drugih dodatnih obremenitev gospodarstva je Gospodarska zbornica Slovenije prejšnji teden vodilnim v državi vročila posebno peticijo, protestno pa je tudi prekinila sodelovanje na pogajanjih o socialnem sporazumu.

Spremembam zakona o izvrševanju proračuna pa nasprotujejo predvsem občine, saj se po predlogu precej krni sredstva, ki so namenjena za njihovo financiranje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.