Koalicija bi privarčevala še 25 milijonov evrov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Denar bodo iskali pri podjetništvu, vojski, naložbah v bolnišnice, vzdrževanju in gradnji cest, pa tudi pri državnih štipendijah, šolskih malicah in kosilih.
Oglej si celoten članek

Širša koalicija se je pri predsednici vlade Alenki Bratušek seznanila s predlogom rebalansa proračuna, s katerim naj bi predvidoma "privarčevali" 25 milijonov evrov. Za toliko naj bi se torej zmanjšali odhodki, ki so v veljavnem proračunu predvideni v višini 9,6 milijarde evrov. Gre povečini za prerazporejanje sredstev med ministrstvi.

Koalicija sicer podpira predlagani rebalans. Do četrtka, ko naj bi bil rebalans sprejet na vladi, pa bo predlog deležen manjših popravkov, o katerih so se danes dogovorili.

Proračun 2013 nerealen

Bratuškova je izpostavila, da je bil proračun za leto 2013 pripravljen popolnoma nerealno. "1,8 milijarde evrov je bilo razhajanja med tem, kar je realno, in tem, kar je bilo načrtovano v proračunu," je pojasnila predsednica vlade ter dodala, da bodo do konca leta naredili vse v smeri zasledovanja ciljev, ki si jih je vlada zastavila v programu stabilnosti.

"S tem rebalansom niso predvideni nobeni dodatni ukrepi, ki ne bi bili predstavljeni v programu stabilnosti, je pa treba rebalans uskladiti z dejanskim stanjem," je še povedala Bratuškova in dodala, da po srečanju nihče ni popolnoma zadovoljen.

Največ bodo privarčevali s cestami

Vlada bo rezala praktično na vseh področjih. Kot so poročali v oddaji Svet, bo moralo gospodarsko ministrstvo privarčevati 32 milijonov evrov, vojska bo morala odrezati kar 17 milijonov, za pravosodje pa bo šlo 60 milijonov manj.

Skoraj pet milijonov manj bo za javni red in splošno varnost ljudi in premoženja. Skoraj pol milijona bo država privarčevala pri volitvah in dobra dva milijona pri davčni administraciji. Kar 31 milijonov manj bo šlo za ravnanje z odpadki.

Cest ne bomo več ne gradili ne vzdrževali, saj se bo tu rezalo za več kot 120 milijonov. Rezali bodo tudi pri naložbah v bolnišnice, saj jim bodo odvzeli 18,5 milijona. Dva milijona bo manj tudi za šolske malice in kosila, so še poročali v Svetu.

Končni izplen?

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pred sestankom pojasnil, da so v SD v nekaterih pogledih lahko zadovoljni, čakajo pa na številke, kakšen bo končni izplen rebalansa. Opozoril je na investicijski del rebalansa, nad čemer so nekoliko razočarani, in sicer ne nad vlado ampak nad tem, da je za to področje namenjenih manj sredstev. Danes se zato želijo pogovarjati tudi o investicijah, ki so pogoj za zagon gospodarstva.

V SD so pri pripravi rebalansa vztrajali predvsem pri tem, da ne bi bilo treba posegati v standarde in normative. Han pričakuje posebni del proračuna, v katerem bodo videli, koliko je primanjkljaja, tudi glede na slabo banko.

Vodja poslancev največje koalicijske stranke PS Jani Möderndorfer je poudaril, da se je treba zavedati, da je vlada pred dvema mesecema prevzela slab proračun, ki je izkazoval milijardno luknjo.

Izhodišča za pripravo rebalansa državnega proračuna za leto 2013 je vlada sprejela 23. maja ter za cilj določila primanjkljaj proračuna države v višini 1,5 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je samo v prvih štirih mesecih letos dosegel že 962 milijonov evrov, medtem ko je za celo leto previden v višini ene milijarde evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 10:03 19. Junij 2013.

    Naložbe, podjetje, ceste, infrastruktura,.. vzeli bodo ravno tam kjer bi morali sedaj v kriznih časih vlagati. Štipendije, malice, kosila....<br /><br …

  • 01:15 19. Junij 2013.

    Tako "obravnavanje" teh parazitskih bank je pa žal - premilo !!!

  • 01:15 19. Junij 2013.

    PODPIIIIIIISSS !!! Obema !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.