Knjige za žvečenje

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Tekmovanje. Čeprav je kakovostna, so knjigo umaknili zaradi pisem sedmih šol.
Oglej si celoten članek

Umik. Komisija za pripravo tekmovanja za Cankarjevo priznanje je knjigo Na zeleno vejo Andreja Predina umaknila zaradi sedmih šol, ki so na zavod za šolstvo poslale dopis, da bodo zaradi nje bojkotirale tekmovanje. Knjigo so s sklepom uvrstili med priporočila, sprejeli pa so ga, kot je pojasnil predsednik komisije Igor Saksida, pred javnim pritiskom Ženske zveze stranke NSi.

Dodal je, da so knjigo lahko umaknili, saj še vedno ostaja obvezna problemska knjiga Oči Andreja Makuca. Te ne nameravajo umakniti, čeprav se zdi nekaterim prav tako sporna. "Prepričan sem, da moralno spornih knjig ni, so samo kakovostne in nekakovostne," je dejal. Kakovost obeh dokazujejo nominaciji za nagrado za mladinsko književnost večernica in priporočila ljubljanske Pionirske knjižnice.

"Komisija s tem izborom ni želela nikogar navajati na nobene vzorce. Ni otroka pod soncem, ki bi po tem, ko je prebral Mi, otroci s postaje Zoo, pokusil narkotike," je poudaril Saksida. Tekmovanje je namenjeno sposobnejšim bralcem in ne promovira zabavnega, ampak kritično branje. Na očitke, da bi morali otroci brati več klasikov, pa je odgovoril, da se strinja, vendar je potemtakem "treba prepovedati Prešerna, ki v Zdravljici navaja na alkoholizem". Po umiku knjige Na zeleno vejo se vrstijo klici šol na zavod, ki jih zanima, ali lahko namesto te otroci berejo Debeluško, Barabe ali Princesko z napako Janje Vidmar, ki je zgražanje vzbudila pred nekaj leti. "Izbirajo torej podobna besedila, ki jezikovno niso tako provokativna," pravi Saksida.

Pisatelji proti vmešavanju

Ogorčenje nad umikom so včeraj izrazili tudi udeleženci srečanja mladinskih pisateljev in protestirali proti vmešavanju v delo strokovnjakov. Izjavo proti umiku so med drugim podpisali Dim Zupan, Feri Lainšček in Vitan Mal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 05:46 29. September 2011.

    Tako izrazoslovje uporbablja 95% mularije,sej,če ne govori tko sploh ni sweetkano!<br />Knjiga je zakon,edin ni za čistune pa RKC!!

  • krt
    23:16 28. September 2011.

    Dim Zupan, Feri Lainšček in Vitan Mal<br /><br />Spoštovani. Eno je, kaj jaz in vi (in vsi ostali) beremo doma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.