Klavrn praznik dela

Foto: Žurnal24 V tekstilni in usnjarskopredelovalni branži smo lani izgubili največ delovnih me
Stiske. Še preden ostanejo brez dela, so delavci ob počasnem umiranju podjetij po več mesecev brez plač.
Oglej si celoten članek
5 tekstilnih podjetij je zadnje leto ugasnilo na Dolenjskem in v Beli krajini.

Novo mesto. “Nemalo delavskih plač danes ne omogoča več dostojnega preživetja, še huje pa je, če delavci delajo in plač sploh ne dobijo,”  Majda Marolt, sekretarka območne organizacije zveze svobodnih sindikatov, opiše razmere, ki so zaznamovale boj za delavske pravice v zadnjem letu.

Takšno obdobje zdaj preživljajo delavci Novolesa, kjer so jim dolžni dve plači, podobna agonija pa se je lani dogajala v Preventu. “S postopki, ki privedejo do neke rešitve za delavce, vodilni čakajo predlogo. In še potem morajo delavci en mesec čakati na poplačilo iz jamstvenega sklada, ves ta čas pa so brez denarja in stiske so hude,” opozarja Maroltova.

Najslabše pri tekstilu
Največ delovnih mest je lani na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju izgubila tekstilna branža. V stečaj je šel Prevent, Labod Rep najprej v likvidacijo in nato v stečaj, s prisilno poravnavo je končal Labod Konfekcija, z likvidacijo pa Beti Pletiva in Komet. V zadnjem je kazalo, da težav z odpravninami ne bo, a jih pri zadnji plači, tako kot je bilo obljubljeno, vse delavke niso prejele. “Zaradi hipotekarnih kreditov na nepremičninah teh ne morejo prodati, a kljub temu likvidacijski upravitelj zatrjuje, da poplačilo bo,” pravi Maroltova.

Tom: agonija krajša
Edini primer, kjer je bila agonija delavcev ob umiranju podjetja krajša, je po mnenju Maroltove mirnski Tom. “Delavci so sami zbrali denar za začetek stečajnega postopka, kar je bila, kot kaže, pametna odločitev, saj naj bi tam proizvodnja kmalu spet zaživela,” končuje Maroltova.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.