Klakočar Zupančič o možnostih razveljavitve referenduma o JEK 2

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Državni zbor v preklic referenduma o Jeku 2 z novim odlokom.
Oglej si celoten članek

"Umik zahteve za razpis referenduma ni mogoč, je pa možno sprejeti odlok o prenehanju veljavnosti prej sprejetega odloka," glede postopkov za prenehanje veljavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o JEK 2 pojasnjuje predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Predlagatelj odloka je lahko samo en poslanec, predlog novega odloka naj bi bil po njenih besedah vložen danes.

Kot je znano, je SDS včeraj predlagala preklic referenduma o JEK 2, ostale parlamentarne stranke pa so se s tem strinjale. "Zakonodajna pravna služba je obveščena, jutri bi bil kolegij predsednice, seja matičnega delovnega telesa, potem pa še obravnava odloka na plenarni seji v četrtek," pravi Klakočar Zupančič.

Referendumska opravila so že stekla

Referendum naj bi bil 24. novembra, opravila so že stekla, predreferendumska kampanja pa bi se začela v petek. V SDS, ki je prva predlagala referendum, menijo, da bi imelo odločanje v danih razmerah dolgoročne negativne posledice za državo in ljudi ter bi povzročilo veliko škodo. Poslanec Zvonko Černač je včeraj pojasnil, da je politično delovanje v zvezi s tem projektom oziroma verodostojnost pred začetkom uradne kampanje močno omajano. Referendumsko vprašanje se je zmanipuliralo, vladajoča koalicija, ki nosi največjo odgovornost, pa ni enotna. Referendumu je nasprotovala Levica.

Iz Državne volilne komisije (DVK) so sporočili, da zaenkrat še niso prejeli obvestila državnega zbora o preklicu razpisnega posvetovalnega referenduma, so pa iz medijev seznanjeni z izjavo predsednice državnega zbora. Vse okrajne volilne komisije in volilne komisije volilnih enot so zato pozvali k zaustavitvi vseh nadaljnjih referendumskih aktivnosti, ki bi lahko imele finančne posledice. V skladu z rokovnikom referendumskih opravil so morale okrajne volilne komisije do 21. oktobra določiti območja in sedeže volišč za izvedbo posvetovalnega referenduma o JEK2, kar pomeni, da so se že sestale na sejah, za kar jim pripada tudi nadomestilo, ki pa ga v tem trenutku še ni mogoče izračunati. 

Volilno gradivo, vključno z glasovnico, je pripravljeno, a še ni šlo v tiskanje. Dokumenti, ki morajo biti na dvojezičnih območjih volivcem na voljo v dveh jezikih, so bili poslani v prevajanje in so nekateri tudi že prevedeni. Določeni stroški so že nastali tudi z izvedenimi informacijskimi storitvami za vzpostavitev vlog za druge načine glasovanja na spletnem portalu eUprava.

Kasneje so predlog umika podprli tudi v Svobodi. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je sicer ravnanje SDS označil za zavajanje ljudi. Gibanje Svoboda se bo zdaj po ministrovih besedah vrnilo k prvotnemu načrtu, da se novembra pripravi izhodišča za zakon v zvezi z JEK 2. Proces priprave zakona bo omogočal tudi sodelovanje javnosti, prav tako bo ta lahko pozneje odločala o sami investiciji.

Referenduma v tem mandatu ne bo

"Sodeč po ponedeljkovi odločitvi, referenduma v tem mandatu najverjetneje res ne bomo videli," je za Pop TV včeraj dejal minister za finance Klemen Boštjančič. Po njegovih besedah se bodo postopki seveda nadaljevali. "Vendar pa uspešnega nadaljevanja in zaključka tega projekta ni mogoče doseči brez nekega širšega družbenega soglasja. To pomeni, da je treba prej ali slej o tem povprašati ljudi," je dejal. Sam velikega smisla v tem referendumu ni videl, koalicija je namreč v pogodbo zapisala, da bo referendum o JEK 2 leta 2027, zdaj vse kaže, da šele 2028. 

Glede na včeraj objavljeno anketo Dnevnika Vox populi, bi gradnjo Jeka 2 podprlo 59,4 odstotka vprašanih, januarja je bila podpora 68,6-odstotna. Med glavnimi dilemami je vprašanje izjemnega obsega investicije v novo nuklearko. Po zadnjih podatkih je celoten strošek izgradnje Jeka 2 brez stroškov financiranja ocenjen na med 9,6 in 15,4 milijarde evrov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 17:04 22. Oktober 2024.

    stranke vsak mesec dobijo od države blazne denarje da se preseravajo. evo sedaj pa naj iz tega naslova plačajo vse …

  • 15:49 22. Oktober 2024.

    SDS-ovce so bile zagovornik postavitve JEK 2 dokler niso prebrali na Wikipedia pomena JEK2.

  • 15:48 22. Oktober 2024.

    Drgač pa 40000 podpisov pa še ti ga ne dovolijo ,a to je pa problem zdaj ha ha ha,spet predstava …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.