Kje je resnica o referendumu

Foto: Žurnal24 Borut Hočevar (Foto: Saša Despot)
Dejansko ne odločamo o tistem, o čemer nas prepričujejo Pahor, Janša, Cerkev ...
Oglej si celoten članek

Na referendumu – poenostavljeno povedano – odločamo, kdo bo v prihodnje reševal mejni spor: politiki ali pravniki. Pred glasovanjem pa premislimo, kaj lahko pričakujemo od enih in drugih.

Politiki. Če bomo arbitražni sporazum zavrnili, bodo spor še naprej reševali strankarski šefi. Do zdaj se niso izkazali. Hrvatje so zlahka položili našo levico in desnico, si vzeli levi breg Dragonje in pol Piranskega zaliva, prestavili mejno kontrolo ob Dragonjo, postavili školjčišča, zgradili most na našo stran Mure in kot za šalo izigrali vse naše liderje ... V prihodnje je lahko samo še slabše, saj bodo mednarodne okoliščine Sloveniji manj naklonjene kot do zdaj.

Pravniki. Če bomo arbitražo izglasovali, pa bodo spor prevzeli pravniki. Z njimi nimamo slabih izkušenj. Spor zaradi hrvaških deviznih vlog so mednarodna sodišča rešila v slovensko korist. Dokler so ga reševali politiki, nam je kazalo slabo, ko pa ga je prevzela stroka, se je obrnilo.

France Bučar pravi, da je arbitražni sporazum preveliko tveganje. Sam menim nasprotno: tveganje je preveliko, če dovolimo politikom, da se še naprej igrajo z mejo.

Pahor in Janša sta manj spretna od hrvaških kolegov. In nista edina. Kdor bo na oblasti, bo izgubljal zemljo in morje. Po drugi strani pa so slovenski pravniki hrvaškim vsaj enakovredni in zato je za Slovenijo sodna zmaga verjetnejša kot zmaga na političnem parketu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.