Kemik naj bi imel izvirno idejo za umor

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Libanonski znanstvenik Michele Stephan se na ljubljanskem sodišču zagovarja zaradi napeljevanja k umoru.
Oglej si celoten članek

V Libanonu rojeni doktor kemije s francoskim potnim listom Michele Stephan, je danes na okrožnem sodišču v Ljubljani v zaključnem govoru kategorično zavrnil obtožbo napeljevanja k umoru.

Znebiti naj bi se hotel kronske priče

Foto: D. M. Michel Stephan Devetinpetdesetletni znanstvenik trenutno na Dobu prestaja osemletno zaporno kazen, ki so mu jo dosodili zaradi enakega kaznivega dejanja – napeljevanja k umoru. Iraškega prosilca za azil Alija Hamzaha Rašida je hotel prepričati, naj pokonča njegovega nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitutu dr. Janeza Plavca, ki naj bi bil kriv, da mu niso podaljšali pogodbe o zaposlitvi.

Rašid pa ga je naznanil policiji, zato naj bi se ga Stephan hotel znebiti – za kar mu sodijo zdaj. V priporu na ljubljanski Povšetovi naj bi sopripornika Alena Kraljevića in Mervana Šljivarja nagovarjal, da mu priskrbita morilca od zunaj, ki bi likvidiral Iračana, ga morda ustrelil ali zastrupil s kemijskimi snovmi. Toda Kraljević si je vse pogovore s Stephanom zapisoval in s Šljivarjem sta ga prav tako ovadila policiji.

Slovenščina ni koristna

Kemik si je danes za zaključno besedo vzel več ur, tudi zato, ker je potreboval tolmača za prevajanje iz angleščine. "Čeprav dolgo živim v Sloveniji, se nikoli nisem naučil jezika, ker se mi ni zdelo koristno. Zanimata me samo sodelovanje s podjetji, kjer koli na svetu pač so, in kemija," je pojasnil. "Psihična, fizična, čustvena in pravna škoda je bila povzročena meni in ljudem okoli mene. Očitke zanikam, naredil nisem ničesar narobe in tudi nič slabega nisem nameraval. Nobenega dokaza ni, ti, ki jih zastopa tožilstvo, so ponarejeni. Namesto, da bi predstavili verodostojne priče, hočete kreirati nekaj, kar se ni nikoli zgodilo. Gre za profesionalno laganje in goljufivost Kraljevića, ki očitno še vedno živi v skladu s svojim slovesom, hudoben je in nima poštenih namenov."

Po njegovem sta Kraljević in Šljivar sodelovala s policijo, njune izjave na sodišču pa niso bile usklajene, tudi nasprotovale naj bi si. Citiral je še zgodovinske osebnosti, denimo Alberta Einsteina ("Dve stvari sta neskončni, vesolje in človeška neumnost.") in Aleksandra Solženicina (ta je kritiziral komunistični sistem, češ dajte mu katero koli osebo in bo skonstruiral primer proti njej), ter okrcal medije, ki da  lažemo: "Bolj ko ponavljate laži, bolj se zdijo resnične."

Zaradi njegovega dolgega, občasno tudi ponavljajočega se zagovora, sodnica Jasmina Ivančič danes še ni razglasila sodbe, je pa tožilka Andreja Kirm zanj predlagala kazen 17 let zapora in petletni izgon tujca iz države. Zagovornik, odvetnik Gorazd Fišer, se je zavzel za oprostitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:06 15. Oktober 2024.

    Kemik Stephan je nevarna oseba, če pride iz zapora bi se kmalu utegnil zgoditi še kakšen umor. Ali je imel …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.