Kanglerjevih petnajst

Foto: Žurnal24 Po informacijah nekaterih pravnih strokovnjakov bi policija morala čez pol leta
Preiskave. Mariborski župan osumljen 15 kaznivih dejanj, Merc še pridržan.
Oglej si celoten članek

"V nadaljevanju preiskave bo izvedenih več zaslišanj in razgovorov, nadaljuje se pregled in preučitev zaseženih podatkov," so dan po več kriminalističnih preiskavah v Mariboru, ko se je med devetimi pridržanimi znašel tudi župan Franc Kangler, sporočili s policije.

Zaslišanja naj bi danes potekala na različnih lokacijah. V pridržanju pa je ostal Vinko Merc, vodja oddelka za okolje in prostor v Upravni enoti Maribor, ki naj bi bil danes priveden pred preiskovanega sodnika.

Hišne preiskave

Kje, zakaj. Kriminalisti so opravili hišne preiskave pri Kanglerju, Milici Simonič Steiner, Andreju Verliču in Vinku Mercu ter zbirali dokaze zaradi suma jemanja podkupnin, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja.

Hišne preiskave pri Marjanu Pinterju, Blažu Mlinariču, Viktorju Ledniku in Marijanu Maherju pa naj bi se nanašale na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, dajanja podkupnin in dajanja daril za nezakonito posredovanje.

Prepričan(i) v nedolžnost
"Lahko povem, da je ogorčen nad očitki. Ničesar, kaj se mu očita, ni storil. Pravi, da bo to zlahka dokazal," pravi Merčev odvetnik Viktor Osim, ki je presenečen nad očitki, na katerih temelji odredba za hišno preiskavo.

"To so takšne bagatele, da človek ne more verjeti. Med drugim, da je dobil za štiri tisoč evrov ceneje stanovanje, da je lahko brezplačno parkiral svoj avtodom na nekem praznem parkirnem mestu, da ga je nekdo poskušal podkupiti," našteva Osim.

"Nič nimam v Portorožu"
Tudi Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak iz odvetniške hiše Čeferin opozarja, kot pravi, na '"nebuloze" v odredbah o hišnih preiskavah. "Pri očitkih gre za neka ugibanja, konstrukte, poskuse sumničenja in povezovanje dejstev, ki med sabo sploh niso povezana."

Podobno trdi Kangler: "V odredbi so zapisani nesmisli in izmišljotine. Omenjajo apartma v Portorožu. Tam nimam nobene nepremičnine, kar je razvidno tudi iz zemljiške knjige. Za zemljišče s hišo na Smrečnem na Pohorju sem za 20 let podelil stavbno pravico. Tudi to se vidi v zemljiški knjigi."

Kresal: "To ne pije vode"
Se je pa ob robu obiska v Rušah na očitke Kanglerja, da gre za "politični konstrukt levice", odzvala tudi notranja ministrica Katarina Kresal. "Glede na to, da so bile odločbe sodišča za hišne preiskave izdane, pomeni, da obstaja visok sum storitve kaznivega dejanja, sicer sodišče ne izda odredbe. To pomeni, da sta tožilstvo in policija zbrala toliko dokazov, da bo zadeva zdaj, ko je vse skupaj že tako daleč, hitro tekla naprej," je še dodala.

Očitki iz odredbe za preiskavo
Brežina reke Drave. Kangler naj bi se s predstavniki Dravskih elektrarn Maribor (DEM) dogovoril, da bodo za urejanje nabrežja plačali 47 tisoč evrov. Pozneje naj bi župan želel, da bi to delo opravilo podjetje Marijana Maherja iz Dupleka prek komunalnega podjetja Nigrad.

15 kaznivih dejanj naj bi bil osumljen mariborski župan Franc Kangler. Mariborska občina naj bi bila oškodovana za pet milijonov evrov.

Brezžični internet. Posel je dobilo podjetje Mcline v lasti Ivana Hajnška, in sicer brez javnega razpisa oziroma z razdrobitvijo naročil.

Centrum. Prisluhi naj bi se nanašali tudi na prestavitev kolektorja za objekt Centrum podjetja MTB. Ta prestavitev naj bi stala milijon evrov. Prvotno je mišljeno, da bo stroške kril MTB, pozneje pa naj bi Kangler posredoval pri komunalni direkciji, da naj bi jih kril Nigrad. Naj spomnimo, da MTB Nigrad toži, ker denarja nikoli ni dobil.

Drobitev naročil. Posredoval naj bi pri poslih med nekaterimi podjetji in Mestno občino Maribor. Omenjajo se podjetja PGGH, I. S. B., Ivo Peršl, s. p., in odvetniška pisarna Kolšek. Župan naj bi določal, da je treba javna naročila razdrobiti na vrednosti, ki so zakonsko še dopustne za izbirni postopek brez zbiranja ponudb, in naj bi dela oddal omenjenim podjetjem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.