Kako visoka bo snežna odeja in kje v nižinah bo sneg?

Foto: Profimedia
Z novo snežno pošiljko se bomo približali najbolj snežnim zimam v gorah.
Oglej si celoten članek

Agencija za okolje na svoji Facebook strani piše, da je letošnji december padavinsko zelo bogat. "Po nižinah je prevladoval dež, v gorah pa se je snežna odeja močno odebelila," pišejo pri Arso. "Na Kredarici je bilo v sredo zjutraj 295, na Voglu pa 150 centimetrov snega."

Z novo snežno pošiljko, predvsem v Julijskih Alpah pričakujejo od 0,5 do 1 metra novega snega, se bomo približali najbolj sneženim zimam v gorah. Na Kredarici bomo verjetno zaostali le za zimo 2010, ko je bilo ob koncu decembra 380 cm snega. Zaradi velike količine novozapadlega snega se bo povečala nevarnost snežnih plazov.

Ponovno bodo narasle reke

Po nižinah je zgodba nekoliko drugačna. "Meja sneženja bo v sredo na višini od 900 do 1300 m, zato bodo ponovno narasle reke," napovedujejo pri Arso. "Kolegi hidrologi največji porast pričakujejo na rekah južne Slovenije, ki se bodo predvidoma razlivale na območju vsakoletnih poplav. V prihodnjih dneh se bodo gladine vode na ojezerjenih poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa ponovno povečale."

Kaj nas čaka? Padavine, snežilo bo do nižin!

Vreme Prihaja sprememba vremena, takšno bo silvestrovo

V četrtek zjutraj bo ob jutranji plimi morje poplavilo najnižje dele obale. 

Foto: Arso Hidrološko opozorilo

Debelejša snežna odeja na jugu države

Po vsej državi bo obilneje deževalo predvsem v sredo zvečer in v noči na četrtek. "Ob tem bo pihal okrepljen južni do jugozahodni veter," napovedujejo pri Arso. "Prek Slovenije se bosta v četrtek pomaknili dve hladni fronti. Prva bo ponoči prinesla okrepljen dež, druga pa bo zaradi dotoka hladnejšega zraka prinesla sneg vse tja do nižin. Padavine bodo v četrtek dopoldne oslabele in se popoldne predvsem na jugu znova okrepile. Po nižinah bo lahko pobelilo, debelejšo snežno odejo pričakujemo na jugu države."

xxx

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.