Kadrovski pretresi v vladi Roberta Goloba, še en minister odstopil

Foto: Žan Kolman/KPV
Foto: Žan Kolman/KPV
Predsednik vlade je predlagal kandidata za obrambnega ministra. S položaja je odstopil minister za izobraževanje.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Robert Golob je za novega obrambnega ministra predlaga Boruta Sajovica, vodjo poslanske skupine Svoboda.

Koalicijski partnerji so na današnjem sestanku podprli dosedanjega vodjo poslanske skupine Svobode Boruta Sajovica za kandidata za novega obrambnega ministra. Dokončno bo potrjen po današnjem pogovoru premiera Roberta Goloba s poslansko skupino, je danes povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.

Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Borut Sajovic

Arčon je sicer danes dejal, da so na koaliciji preigravali različna imena, a je na koncu enotno podporo dobil Sajovic. "Glede na kilometrino, ki jo ima v politiki na različnih mestih, se nam v tem trenutku zdi najbolj primeren, izkušen politik, umirjen. Več o tem pa bo v obrazložitvi kandidaturi podal predsednik vlade," je dejal Arčon.

Sajovic je bil tudi prisoten na sestanku, izjavo bo podal po pogovoru s poslansko skupino, kjer bo stekla potem razprava, kdo bo novi vodja poslanske skupine, je napovedal Arčon.

Felda se vrača v akademske vode

Arčon je sporočil, da je ustno odstopno izjavo podal minister za izobraževanje Darjo Felda. Premier bo za novega ministra predlagal Vinka Logaja, nekdanjega dolgoletnega direktorja zavoda za šolstvo. Kot je pojasnil Arčon, je Felda, ki prihaja iz kvote Givanja Svobode izrazil željo, da ponovno odide v akademske vode.

Premier je po Arčonovih besedah odstop Felde "vsaj na ustni ravni sprejel in tudi že naznanil novo ime". Na vprašanje, ali je bil premier z delom dosedanjega ministra zadovoljen, pa je Arčon odvrnil, da bo to povedal sam.

Foto: Boštjan Podlogar/STA Darjo Felda Vinko Logaj

Felda je na ministrsko mesto januarja 2023 prišel iz akademskih krogov, in sicer Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni tudi nekateri v koaliciji. Zato se je v zadnjem času vse pogosteje ugibalo o njegovi ministrski usodi.

Že sedma menjava

Z menjavo na čelu ministrstva za izobraževanje bo to sicer že osma menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko. Obrambni minister Marjan Šarec pa se je s funkcije poslovil po izvolitvi za evropskega poslanca na junijskih evropskih volitvah.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 22:48 18. September 2024.

    To je kučanova vlada "novega obraza", saj jo je pred in po volitvah javno podprl.

  • 19:55 17. September 2024.

    Upam, da se vsak, ki je volil to gnev vsaj zaveda kaj je storil

  • 19:34 17. September 2024.

    A tista gospa, ki nas je nategnila z delnicami pa noče odstopit?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.