"Kadarkoli Golob stopi pred kamere, se zašuštra"

Foto: Žan Kolman / KPV
Foto: Žan Kolman / KPV
V Svobodi stojijo za Golobom, medtem ko v SD pričakujejo pojasnila.
Oglej si celoten članek

Polcija je ovadila predsednika vlade zaradi domnevnega političnega vplivanja na policijo. Premier Robert Golob je očitke o vmešavanju v policijo v celoti zavrnil. Napovedal je, da bo vse očitke zavrgel po pravni poti, saj verjame v pravno državo. 

Poslanci Svobode so ob kazenski ovadbi stopili v bran premierju in predsedniku njihove stranke, za njim trdno in enotno stojijo, so zatrdili danes.

Prepričani so, da je dogajanje, ki spremlja kazensko ovadbo Goloba, namenjeno onemogočanju koalicije pri izvajanju njenega dela za ljudi. "Očitek predsedniku vlade glede vmešavanja v delo policije pa je preprosto že dobro znana politična igra znanih, pa tudi novih akterjev na političnem parketu v Sloveniji," je v današnji izjavi za medije dejala vodja poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič, ki je pred novinarje stopila skupaj s svojima namestnikoma, poslancema Terezo Novak in Lenartom Žavbijem.

Foto: Državni zbor poslanska skupina Svoboda Poudarili so tudi, da verjamejo v institucije pravne države, pred katerimi bo premier pojasnil vse navedbe in očitke iz ovadbe zavrnil kot neutemeljene.

Avšič Bogovič je ob enem zatrdila, da razumejo koalicijske partnerje, ki si želijo dodatnih pojasnil, v poslanski skupini Svoboda pa se po njenih besedah niso "na zalogo" pogovarjali o tem, kaj bi lahko bila točka, ko predsedniku vlade ne bi več zaupali.

Po besedah Žavbija je "ves pomp" okoli ovadbe simptomatičen, ker se je vlada lotila odpiranja državnih podsistemov, ki so v zadnjih 30 letih stali. "Kar se dogaja v zadnjih dneh, je zame tudi posledica tega, da uspešno zapiramo plačno reformo, da tudi na področju zdravstva drezamo v centre moči, kjer se pretaka ključen del denarja. Ker ta vlada dela dobro in dela za ljudi, se tudi take stvari, kot so popolnoma normalni pravni postopki, potencirajo," je ocenil.

SD: O tem se bomo pogovorili v stranki

"Socialni demokrati zadevo glede vložitve kazenske ovadbe zoper predsednika vlade spremljamo z vso resnostjo in pozornostjo," so sporočili preko družbenega omrežja X.

"Vedno zagovarjamo načela pravne države, vladavine prava in transparentnosti, zato je v tem okvirju ključno, da neodvisni preiskovalni organi opravijo svoje delo strokovno in avtonomno," so poudarili in dodali, da ovadba zoper predsednika vlade odpira pomembna vprašanja, zato se bodo o zadevi pogovorili v stranki.

NSi in SDS Golobu očitata, da laže

O kazenski ovadbi je spregovorila tudi poslanka NSi Vida Čadonič Špelič. "Če je takrat povedal, da bo prišel z dokazi in demantiral pričanje dveh oseb, tega ni naredil. Za to je potreboval eno leto in še vedno ni stopil ne pred komisijo ne pred KPK," je dejala.

Pred kamere, "da je ponovno povedal svojo resnico", ga je po njenih besedah zvabila šele ovadba, za katero je policija očitno našla dovolj razlogov, da jo je spisala.

Je pa, tako Čadonič Špelič, Golobova "resnica" danes popolnoma drugačna pred enim letom. "Takrat je povedal, da sta se s Tatjano Bobnar prvič srečala in videla dan pred imenovanjem vlade, 31. maja. Danes smo slišali zgodbo, da sta se že dobivala že pred volitvami in se pogovarjala o nekem seznamu. Torej, kadarkoli stopi pred kamere gospod Golob, se zašuštra. Kako naj zdaj verjamemo in katerim besedam naj verjamemo," se sprašuje poslanka NSi.

Podobno se je odzval tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je na omrežju X delil kompilacijo posnetkov, v katerih Golob govori o srečanjih s Tatjano Bobnar.

"Laž na laž na laž," je ob tem zapisal Janša.

Mesec: Spremljamo situacijo

Minister v Golobovi vladi Luka Mesec pa je povedal, da je Golob nekaj dodatnih pojasnil koordinatorici Levice Asti Vrečko že podal, a da se v stranki še niso opredelili do kazenske ovadbe, čakajo tudi na podrobnosti, ki jih bodo razložili organi pregona.

Vseeno od Goloba pričakujejo nadaljnja pojasnila.

"Mislim, da je vsak politik odgovoren za lastno kredibilnost in lastno verodostojnost. Tako da mora tudi sam presoditi, kdaj je prešel tisto točko, ko ima preveč bremen, da bi lahko še kredibilno ali verodostojno opravljal svojo funkcijo," je dodal Mesec.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 19:27 16. Oktober 2024.

    vsak policaj, ki se je upognil sds pujsku in hojsku je za na dob. veckratna krsitev ustave. zgovarjanje na upostevanje …

  • 18:52 16. Oktober 2024.

    Kdo ve kaj je laž? Tisti, dnevno laže!

  • 18:33 16. Oktober 2024.

    Ptič mora odgovarjat za nečedne rabote in

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.