Povodenj, nato napovedan prihod advekcije in temperature čez 30 °C

Foto: Profimedia Vročina Foto: Profimedia neurje nevihta poplave Foto: EPA Vročinski val
Vodnatost rek je večinoma ustaljena ali se počasi zmanjšuje, zvečer in v noči na četrtek pa lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji. Možno je zastajanje zalednih in padavinskih voda. Še posebej na Vipavskem lahko pride do razlivanj ob strugah vodotokov, so sporočili z agencije za okolje (Arso).
Oglej si celoten članek

V četrtek nas bo prešla višinska dolina s hladno fronto, vreme bo še slabše kot v sredo.

Reke v zahodni in deloma osrednji Sloveniji ter Sava, Drava in Mura imajo velike pretoke, drugod pa so pretoki rek srednji. Mura, Drava in Ljubljanica na Ljubljanskem barju se razlivajo v manjšem obsegu, kraška polja so deloma ojezerjena.

V četrtek se bodo Mura, Drava in Ljubljanica na Ljubljanskem barju še lahko razlivale v manjšem obsegu.

Reke bodo zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji ponovno nekoliko narasle. Vodnatost večine rek bo velika, v Pokolpju in Prekmurju pa srednja. Čez dan je predvsem v južni polovici države spet možno hitrejše naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek. V petek se bo vodnatost rek začela zmanjševati, so še sporočili z Arsa.

Foto: Profimedia neurje nevihta poplave

Ponoči ter v četrtek bo pretežno oblačno. Predvsem na zahodu so možne krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo v četrtek pojavljale tudi drugod po državi. Arso je sicer za četrtek izdal rumeno opozorilo zaradi možnosti krajevnih neviht za severozahod in jugozahod, popoldne pa tudi za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo.

Kako se bo fronta gibala prek Slovenije, si lahko pogledate na tej povezavi.

"Junija je marsikje po Sloveniji že bila presežena povprečna mesečna količina padavin za obdobje 1991-2020. V Ljubljani ta znaša 125 mm, trenutno pa je že padlo okoli 150 mm padavin. Pomladni trend se torej nadaljuje tudi v juniju. Kot lahko vidimo, ne zaostajamo veliko za najbolj namočenimi juniji v tem tisočletju," ugotavljajo vremenoslovci portala Ciklon. Do rekorda manjka samo še okoli 25 mm in mislim, da bo letošnji junij najbolj moker po letu 1990. 

"Do petka bo vreme nestanovitno, s petkom pa bo nad nami bolj suha zračna masa. Severno od Alp in nad Zahodno Evropo bo še naprej vztrajalo višinsko jedro hladnega zraka. Vremenska fronta, ki bo potovala ob koncu tedna preko Srednjo Evropo, bi lahko prinesla nekaj ploh in neviht predvsem v severni Sloveniji, tako v nedeljo kot v ponedeljek. Nato prihaja predfrontalna afriška advekcija, precej podobno kot smo jo videli ob koncu prejšnjega tedna. S to razliko, da bo tokrat še nekaj stopinj topleje kot pri zadnji." še pišejo na portalu Ciklon.

V torek in sredo bo vremenska slika povsem poletna. Sreda bo najbolj vroča s temperaturami večinoma čez 30 °C, razen na severozahodu. Na Balkanu pa bo verjetno lokalno tudi do 40 °C. Po zadnjih izračunih sledi poslabšanje v četrtek, 20. junija. Ker bo meja obema zračnima masama ostra, lahko nastajajo močnejše nevihte. Na prvi koledarski poletni dan bi se lahko spet vrnili tja, kjer smo v teh dneh.

Foto: EPA Vročinski val

Običajno je bil po tako mokrem juniju osrednji poletni mesec julij bolj suh. 

Jutri bo sprva še spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, popoldne se bo ponekod delno zjasnilo, zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 13 °C in 18 °C, na Primorskem do 22 °C.

V petek bo po hladnem jutru čez dan večinoma sončno in topleje, ponekod bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C.

V soboto bo večinoma sončno in še topleje, v zahodnem hribovitem svetu pa bo več spremenljive oblačnosti, ni izključena kakšna ploha v popoldanskem času, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 20 °C, drugod med 23 °C in 28 °C.

V nedeljo bo večinoma sončno, popoldne bodo zlasti na severu nastajale krajevne plohe in nevihte, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 22 °C, drugod med 24 °C in 29 °C.

V ponedeljek bo večinoma sončno, popoldne lahko nastane kakšna krajevna ploha ali nevihta, večja verjetnost na severu, najvišje temperature bodo med 25 °C in 30 °C.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:33 13. Junij 2024.

    Se kar bojim temperatur nad 30 stopinj..Pa ne zato ker bi bilo prevroče, ampak ker nas bodo zasuli s članki …

  • 09:22 13. Junij 2024.

    Že cel mesec me zebe. Potem pa bodo konec meseca objavili da je bil junij najtoplejši do zdej. Tako kot …

  • 08:48 13. Junij 2024.

    Kaj takega se zgodi na vsakih 4 mesece

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.