"Jesen bo zelo vroča"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Sindikat KNSS jeseni napoveduje stavkovni val. Lombar: uprava Luke Koper z izrednimi odpovedmi le grozi, na sodišču bi izgubili. To dokazuje tudi primer podjetja Lama, kjer so morali odpuščenim vodjem stavke izplačati kar milijon evrov odškodnine.
Oglej si celoten članek

"Jesen bo še zelo vroča," napoveduje šef sindikata KNSS neodvisnost Drago Lombar. Pravi, da so ljudje nezadovoljni, saj so razmere zelo negotove. "Če se ne bomo zbudili sindikati, se bo narod zbudil sam," je prepričan.

Na vprašanje, ali bo torej Slovenija že jeseni zavita v val množičnih protestov, kot smo jim priča v nekaterih drugih državah EU, pravi, "nič ne napovedujem. Vse je odvisno od tega, kakšni bodo vladni predlogi za reševanje teh razmer."

Sicer pa je Lombar za jesen v luči dogodkov v Luki Koper napovedal spremembo stavkovne zakonodaje.

Meni, da uprava Luke Koper, ki se je zatiranja upora žerjavistov in pogodbenih sodelavcev lotila z odpovedmi pogodb o zaposlitvi stavkovnemu odboru, načrtno grozi, pa čeprav so po njegovem mnenju te poteze v nasprotju z zakonodajo, ter da pravniki in uprava to vedo.

"Kdo pa si bo še upal napovedati, predvsem pa voditi stavko, če to, da se voditelje stavke preprosto odpusti, kot se dogaja v luki, postane praksa," se sprašuje Lombar.

Ob tem spomni na epilog v podjetju Lama. Tudi tam so vsi štirje sindikalni zaupniki zaradi stavke dobili odpoved delovnega razmerja. Po nekaj letih pravdanja na sodišču pa je to razsodilo, da je bila ta poteza uprave nezakonita. Lama je morala vse štiri bivše voditelje stavke zaposliti nazaj in jim izplačati odškodnino. Skupaj naj bi ta znesla vrtoglav milijon evrov, pravi Lombar.

Dodaja, da seveda nič od tega ni plačal tedanji predsednik uprave Ivan Majcen, ki je to potezo izpeljal, ampak podjetje, torej spet delavci. "Majcen pa je šel za nagrado nato naprej v Prevent in veste, kaj se je nato tam zgodilo, zdaj pa je neki diplomatski ataše," sistem nagrajevanja in zvez za usluge in zasluge še komentira Lombar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:43 3. Avgust 2011.

    Neki tam kmetavzarski podalpski drpci, se po nepotrebnem kockajo z usodo firme in tudi domovine.Pametno vodstvo se bo vedno odločilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.