Jedli so (po) slovensko

Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk Foto: Saša Despot Tradicionalni zajtrk
V slovenskih vrtcih in osnovnih šolah je danes potekal projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci in šolarji bodo prvo šolsko uro zajtrkovali črni kruh, med, maslo, mleko in jabolka slovenskega izvora. Mladi, ki se jim bodo ob tej priložnosti pridružili številni znani obrazi, bodo tako spoznavali tudi zdrav način prehranjevanja.
Oglej si celoten članek

Projekt so s svojim obiskom v osnovnih šolah in vrtcih podprli številni predstavniki iz sveta politike in športa, med njimi predsednik republike Danilo Türk, predsednik DZ Ljubo Germič, številni ministri, župani, med športniki pa na primer smučar Mitja Valenčič in telovadka Adela Šajn. Türk bo obiskal Osnovno šolo Polhov Gradec, kmetijski minister Dejan Židan pa Osnovno šolo Murska Sobota II.

Türk v Polhovem Gradcu

Predsednik republike je obiskal Osnovno šolo Polhov Gradec, kjer je sodeloval v projektu "Tradicionalni slovenski zajtrk". Predsednik je skupaj z učenci tudi sam poskusil zdrav zajtrk, ki so ga sestavljali kruh z maslom in medom, jabolka ter mleko slovenskega izvora.

Poudaril je, da so zdrave prehranske navade ključnega pomena za zdravo življenje, z njimi pa je treba začeti že v otroštvu. Zato je pohvalil projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga spremlja od njegovega začetka in ga zelo podpira. Predsednik je ob tem izrazil upanje, da bodo tudi starši dobro razumeli sporočilo te akcije, saj je njen uspeh v veliki meri odvisen od njihovega usmerjanja otrok k rednemu in zdravemu zajtrkovanju.

Hkrati pa je izpostavil tudi velik prispevek slovenskih kmetov, čebelarjev, kmetijskih podjetij in živilskopredelovalnih podjetij, ki so donirali osnovna živila za projekt. Spomnil je, da imajo marsikje po Sloveniji šole tudi lastne sadovnjake ali pa na druge načine skrbijo, da otroci jedo domačo hrano. S tem po besedah predsednika pomagajo ustvarjati zavest, da se je treba s hrano oskrbeti doma, v našem neposrednem okolju, ki je slovensko okolje.

Nastal na pobudo Čebelarske zveze

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, k njemu pa so pristopili še ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstvo za šolstvo in šport, ministrstvo za zdravje, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Inštitut za varovanje zdravja RS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.