"Projekcije kažejo, da se bo zaradi podražitev cen hrane težnja potrošnje prenesla na še cenejša in za zdravje manj ugodna živila," opozarja Matej Gregorič z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Po njegovih besedah je opaziti trend, po katerem se povečuje poraba kalorično bogatejših in hranilno siromašnejših industrijsko predelanih živil, medtem ko poraba osnovnih živil pada. Potrošniki se vse bolj odločajo za nakup živil, ki jih trgovci ponujajo po ugodnejših cenah.
"Podatki raziskave IVZ kažejo, da približno dve tretjini potrošnikov na živilih najpogosteje preverja informacijo o roku trajanja in ceni, medtem ko jih le tretjina preverja tudi njihovo sestavo," pravi Gregorič in dodaja, da so razlogi za to številni, najverjetnejši pa so površno znanje o prehrani, slabo razumevanje tovrstnih informacij, pomanjkanje časa za nakupovanje in nezanimanje. Nakup je pogojen z velikim pomenom okusa, ki ga potrošniki še vedno postavljajo pred skrb za zdravje.