Janša se bo odločil po glasovanju zaupnice

Foto: Žurnal24 15112007_bobo_jansa_janez_t
Predsednik vlade Janez Janša je parlamentu poslal predlog za glasovanje o zaupnici vladi. Na glasove poslancev DeSUS-a ne računa.
Oglej si celoten članek
 
 

Danes sem imel pogovor s tistimi predsedniki koalicijskih strank, ki so želeli pogovor, DeSUS te želje ni izrazil. Rezultat tega pogovora je, da bom predlagal glasovanje o zaupnici, verjetno še danes. Želim, da se to zgodi čimprej.

Janez Janša

 
Slovenski premier Janez Janša je sinoči v parlament poslal predlog za glasovanje o zaupnici vladi. Odločitev je po celodnevnem ugibanju objavil na nacionalni televiziji. Glede na izid glasovanja se bo premier odločil o naslednjih korakih. Ob tem je povedal, da "glasov, kot je na primer glas gospoda Žnidaršiča, ki govori eno, dela pa drugo ", ne bo upošteval.

Predsednik opozicijskih socialnih demokratov Borut Pahor je na komercialni Pop TV po Janševi najavi glasovanja o nezaupnici povedal, da je ta vezana na dogajanje znotraj koalicije. "Ko premier preverja podporo v parlamentu, preverja podporo njihovih koalicijskih partnerjev, " je dejal. Enakega mnenja je bil tudi predsednik stranke Zares Gregor Golobič . "Kriza je očitno znotraj koalicije in tam se bo razrešila, " je dejal.

 
 

Glasovanje o zaupnici v parlamentu je vezano na dvome, ki se porajajo znotraj koalicije. Razlogi za morebiten odstop torej niso bili vezani na ravnanje v opoziciji.

Borut Pahor

 
Oba sta tudi poudarila, da njihovi poslanci ne bodo podprli zaupnice, saj je zaupnica namenjena koalicijskim partnerjem, ki so podprli mandat te vlade. "Če vlade nismo podprli na začetku mandata, je ne bomo niti na koncu," je dejal Pahor in izključil možnost sodelovanja v vladi, če bi prišlo do nezaupnice. "V tej vladi ne sodelujemo, na njene odločitve ne moremo vplivati, zato tudi ne moremo prevzemati odgovornosti, " je povedal in dodal: "Brez podpore volivcev v vlado ne bomo šli. " Zaupnice ne bodo podprli niti liberalni demokrati.

 
 

Ta vlada je dobila zaupnico, ko je bila postavljena. Zdaj želi Janša preveriti zaupanje pri tistih, ki so jo izvolili, torej pri poslancih koalicijskih strank. S tem je dal na neki način vedeti, da ima težave v koaliciji, in ne zunaj nje.

Gregor Golobič

 
Podporo zaupnici je odločno zavrnil tudi prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič , obrambni minister Karl Erjavec pa je bil bolj zadržan in nejevoljen ob kritikah, da so šibki člen vlade. "Ne vem, ali je ključ v naših rokah, " je dejal in poudaril, da ima DeSUS v parlamentu samo štiri poslance. "Mi koalicijsko pogodbo spoštujemo in če je ta nezaupnica vezana na koalicijsko pogodbo in izvajanje le-te, jo podpiramo. Problem nastane, ko gre za stvari, ki niso vezane na koalicijsko pogodbo ," je odgovoril na očitke premierja, da nekateri poslanci ob sprejemanju zakonov ne glasujejo v podporo vladi. "Tu poslanci glasujejo po svoji vesti. " V Novi Sloveniji in Slovenski ljudski stranki bodo glasovali za zaupnico.

Poslanke in poslance čaka glasovanje o zaupnici. © BOBO

 
Kritika opozicije in koalicije
Janša je v pogovoru na nacionalni televiziji pred najavo napovedi glasovanja o zaupnici vladi pojasnil, da se je v razmerah, ki so nastale, odločil, da je treba nekaj narediti. "Naredili smo analizo razmer in rezultat tega je bila izjava v Ormožu," je dejal.

Ob tem poudaril, da je Slovenija trenutno zaradi bližajočega se predsedovanja pod drobnogledom mednarodne javnosti, o njej se pišejo analize, zato njegovo ravnanje ni neodgovorno, kot mu očita opozicija.

Po njegovi oceni je prišlo do nenavadnega položaja, ko se je celotna kampanja pred predsedniškimi volitvami usmerila v obračun z vlado, vlada pa se ni mogla braniti. "V tem času bi morali strniti vrste, ne pa da opozicija nagaja vladi, " je dejal. "Minister ne more biti istočasno na dveh mestih, ne more hkrati voditi sveta v Bruslju in odgovarjati na absurdne očitke, da je kriv zaradi tega, ker je neka varnostna služba prekoračila pooblastila. "

Izrazil je tudi nezadovoljstvo nad koalicijskimi partnerji, izpostavil je DeSUS, NSi in SLS, ki kljub koalicijski pogodbi "praviloma ne glasujejo v podporo vladi ", in tako potrdil mnenja analitikov, da njegova izjava v Ormožu ni bila namenjena le opoziciji, temveč tudi strnjenju vrst v koalicijskih vrstah. Pri tem je izpostavil zlasti koalicijsko DeSUS, tudi drugi dve koalicijski stranki NSi in SLS pa imata po njegovih besedah v svojih vrstah vsaj po enega poslanca, ki praviloma ne glasujeta za pomembnejše vladne zakone in je večina v državnem zboru vprašljiva.

Prek meje so po njegovem mnenju šli tudi mediji, ko je 570 novinarjev podpisalo peticijo, s katero je očrnilo ugled Slovenije. Po njegovem prepričanju gre za "koordinirano akcijo z SD ". "Na vse medijske hiše v EU, na vse predsednike vlad, vse predsednike držav, vse predsednike parlamentov so prišle obtožbe, da je v Sloveniji malodane diktatura, da se krši medijska svoboda, da je cenzura, da takšna država pravzaprav ne bi smela predsedovati EU, " je opozoril Janša.

Janša je spregovoril tudi o lastništvu medijev in vlogi Pivovarne Laško. Prvi mož pivovarne Boško Šrot ima člansko izkaznico SD, pravi Janša. Njegovega brata, celjskega župana Bojana Šrota , zelo verjetnega predsednika SLS, bo Janša obravnaval kot samostojno osebnost in po dejanjih. Te kapitalske povezave pa so zanimive z nekega drugega vidika, "ko je Pivovarna Laško lastnik trgovske verige, ki draži cene in s tem povzroča inflacijo ," je še dejal Janša.

Glede podražitev, zaradi katerih so na vlado leteli eni od največjih očitkov, pa je dejal, da obstajajo segmenti, na katere vlada ne more vplivati. "Smo majhna ekonomija, konkretni mehanizmi nadzora niso delovali. To sedaj reformiramo," je dejal in med glavne krivce prištel Urad za varstvo konkurence.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.