Janša o tem, zakaj bi v SDS lažje "prebavili" Tomaža Vesela kot Marto Kos

Foto: Epa
Foto: Epa
Janša pravi, da zavlačuje vlada, ne opozicija.
Oglej si celoten članek

Premier Robert Golob je v pogovoru za TV Slovenija namignil, da bi Marta Kos morda lahko dobila v vodenje resor za širitev Evropske unije. A vse je še možno, tudi zaradi proceduralnih zapletov, do katerih lahko še pride, je dodal.

Morala bi prevladati državotvornost, je apeliral na opozicijo, ki po njegovem mnenju ne bi smela izkoriščati parlamentarnih procedur za zavlačevanje, saj bo njihova končna odločitev ne glede na dejanja opozicije enaka. 

"S tem je v bistvu priznal, da ne zavlačujemo mi," je na očitek odgovoril predsednik opozicijske SDS Janez Janša. Pojasnil je, da predsednik odbora DZ-ja za zadeve Evropske unije Franc Breznik terja gradivo, na podlagi katerega je prišlo do menjave kandidatur. Za dokument je zaprosil tako Evropsko komisijo kot vlado, pa ga še ni prejel. Janša se čudi, zakaj je tako, saj da dokument ni tajen.

Foto: Anže Petkovšek Franc Breznik Po njegovih besedah je jasno, kakšno vlogo ima parlament pri tem, kdo bo kandidat za komisarja v Evropski komisiji, poleg tega si na podlagi zaslišanja lahko kdo tudi še premisli.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin meni, da bo Breznik pravila poslovnika spoštoval, prav tako pa tudi Ursula von der Leyen spoštuje vlogo slovenskega parlamenta. "Ne vidim nobene drame," je dodal. Zdi se mu prav, da bi izvedeli, zakaj je bil Tomaž Vesel zamenjan kot kandidat.

Janša je izpostavil tudi dejstvo, da bo naslednji komisar večino svojega petletnega mandata opravljal v času naslednje vlade. "Kolikor poznam situacijo po Evropi, je Slovenija edina država, kjer ni bilo nobenega poskusa, da pride do soglasja glede kandidature," je dejal.

Povedal je, da se je Tomaž Vesel poslanski skupini SDS prišel predstavit "na lastno pobudo, ob nezadovoljstvu koalicije" - čeprav ga niso potrdili, imenovanju tudi niso nasprotovali. Medtem pa se Marta Kos njihovi poslanski skupini ni predstavila, je dodal.

Ob Veselovem imenovanju so v Evropskem parlamentu delovali državotvorno, je dejal, zdaj pa je vlada po Janševih besedah iz rokava potegnila "kandidatko, ki ne ustreza nobenemu merilu". 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 16:11 17. September 2024.

    Če so prebavili kovidovanje in ukrajinovanje bodo pa tudi eno Marto. Kaj pa je to njim, saj imajo odlično prebavo …

  • 12:44 17. September 2024.

    Tega odurneža Jajota ne morem prebavljati!!! Fak of u penzijo!!!!

  • 10:30 17. September 2024.

    Če že z jebenimi oglasi do nas nimate nobene milosti se vsaj objavljanja Janševega nagnusnega ksihta vzdržite....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.