Janša misli tudi na zaposlene

Foto: Žurnal24 Janša na seji s predstavniki sindikatov.
Premier Janez Janša je delodajalce in delojemalce v zasebnem sektorju pozval, naj se pri dogovarjanju o dvigu plač poskušajo srečati na racionalni točki.
Oglej si celoten članek

Po sestanku s sindikati glede razlogov za protest 17. novembra se je premier Janez Janša udeležil še seje ekonomsko-socialnega sveta, kjer je predstavnike delodajalcev in delojemalcev pozval, naj pri dogovarjanju o dvigu plač upoštevajo makroekonomski položaj Slovenije in se poskušajo srečati na "smiselni, racionalni točki". Opozoril je na davčno reformo, ki je "znatno razbremenila gospodarstvo", in na upoštevanje razlik v posameznih podjetjih in panogah.

Poleg tega morajo po njegovem mnenju delodajalci upoštevati, da bo odpravljen davek na izplačane plače, pri čemer ni predviden dvig DDV, in da bo postopno nižji davek na dohodek pravnih oseb.

Od dobičkov naj imajo korist tudi zaposleni

Premier je dodal, da bo glede na makroekonomske napovedi za prihodnji dve leti Slovenija rasla še naprej, zato morajo od tega imeti korist vsi, tudi zaposleni. Po Janševih besedah je v Sloveniji še veliko panog, kjer je v takšnih razmerah možno biti nekoliko bolj fleksibilen, kar se tiče plačne politike. Vendar pa je poudaril, da razmere niso enake v vseh panogah, krajih in podjetjih. Opozoril je, da zato zahteve po linearnem dvigu plač v nekaterih primerih lahko povzročijo stagnacijo ali negativne poslovne rezultate, kar bi se pokazalo pri zmanjševanju delovnih mest.


Janša med pogovorom z ministrico za delo in socialne zadeve Marjeto Cotman. © BOBO

 
Janša je povedal še, da je dogovor o udeležbi zaposlenih pri dobičku mogoč samo ob konsenzu socialnih partnerjev. Ti naj bi ta pogajanja sklenili v "nekem realnem času" in ne bi porabili toliko časa, kot so ga za usklajevanje socialnega sporazuma. Oblikovali naj bi sistem, ki bo koristil tako delodajalcem kot delojemalcem.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je dejal, da bodo medresorsko usklajevanje predloga zakona o udeležbi zaposlenih pri dobičku končali do konca oktobra, nato pa bodo o njem razpravljali z delodajalci in sindikati.

200 tisoč ljudi s 580 evrov bruto
"Nismo niti pričakovali, da bi premier podprl naše zahteve po dvigu plač, " pa je po sestanku z Janezom Janšo povedal Dušan Semolič , predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Dodal je, da so še enkrat izpostavili žalostno dejstvo, da je med okoli 200 tisoč Slovenci, ki prejemajo minimalno plačo (580 evrov bruto ali manj) in živijo na meji revščine, večina takih, ki delajo od osem do deset ur na dan. Potrdil je, da demonstracije, napovedane za 17. november, bodo. Janša pa je na ekonomsko-socialnem svetu izpostavil: "Če se delijo visoki dobički, dividende, nagrade vodstvom in nadzornikom, je prav, da imajo tudi zaposleni nekaj od tega."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.