Janša, Janković? Ah, da se le hitro spelje!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Kaj zahtevamo od bodočega premierja? Da se bo hitro pobral, ko nam bo presedel.
Oglej si celoten članek

Od vseh kandidatov za novega premierja, trajnega ali začasnega, pričakujemo predvsem eno: da bo, če bo izbran, najprej olajšal pot do predčasnih volitev.

Prav vseeno je namreč, kdo bo zmagal: Janez Janša, Zoran Janković, Matjaž Hanžek ali kdo četrti. Vsakdo nam bo zelo hitro zrasel čez glavo. Vsakogar bomo imeli dovolj najpozneje po dveh letih.

Zato je pomembno predvsem eno: izogniti se moramo podobni agoniji, kakršno doživljamo že vsaj eno leto. Izogniti se moramo zapravljanju časa. Ko zaupanje v vlado pade praktično na nič, ko vlada razpade, ko ni zmožna opraviti najpomembnejših nalog, jo je treba čim prej zamenjati.

Obljuba. Zato bo med najpomembnejšimi obljubami v bližnji volilni kampanji napoved sprememb zakonodaje, ki bodo omogočile hitro odstranitev prihodnje in vseh naslednjih vlad. Takšna napoved bo tako pomembna kot projekti za oživljanje gospodarstva, varčevanje v javnem sektorju in reforme.

Nič hudega, če bomo že po letu ali dveh menjali bodisi Janševo vlado narodne enotnosti bodisi Jankovićevo revitalizirano levico ali kakšno gibanje. Nič hudega, če bomo naslednjih nekaj let doživljali hitre menjave vlade, kakršne je pred leti preživljala na primer Italija.

To je manjše zlo kot zdajšnje vegetiranje. Zato je interes državljanov predvsem to, da dobimo možnost hitre zamenjave oblasti. Kdo bo prišel na oblast, bo potem manj pomembno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:41 22. September 2011.

    Tko ja, čas je da zapiha nov svež veter. Tudi SDS z Janšo naj ne računa več na glasove, vsaj …

  • 11:18 22. September 2011.

    Menim, da Zoran Jankovič, njemu podobni NIMAJO KAJ ISKATI na mestu predsednika Vlade, kajti to mora biti oseb, ki je …

  • 09:02 22. September 2011.

    Se strinjam. Zamenjava nesposobne vlade ni nič tragičnega. V Italiji so od 50-ih do 80-ih let zamenjali več kot eno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.