"Janković ne more biti več predsednik stranke"

Foto: Špela Mohorič
Foto: Špela Mohorič
Ljubljanski župan se spretno izmika odgovoru na vprašanje, ali bo na jesenskem kongresu kandidiral za predsednika stranke.
Oglej si celoten članek

"Alenka Bratušek je izjemna predsednica vlade. Z izjavo, da se bo z mesta premierke umaknila, če bom jaz kandidiral za predsednika PS, je pokazala spoštovanje do stranke in njenega ustanavljanja. Ni pa ji treba odstopiti, če se bom odločil, da na kongresu kandidiram," poudarja Zoran Janković.

Konkretnega odgovora o kandidaturi ni dal, dejal je le, da se še ni odločil, ko pa se bo, bo odločitev najprej sporočil stranki. 

Prejšnji teden so se na štiriurnem sestanku srečali Janković, poslanci PS, predsednica vlade in ministri. Eden od sklepov je bil, da se za jesen skliče kongres stranke, kjer bodo člani izbrali novo vodstvo. "Naslednje leto nas čakajo dvojne volitve, stranka se mora na to pripraviti," je odločitev komentiral Janković.

"Janković ne more biti predsednik stranke"

Milan Kučan, eden od ključnih podpornikov Jankovića pri njegovem vključevanju v državno politiko, je medtem za murskosoboško TV AS dejal: "Upam, da bodo našli dovolj odgovornosti in treznosti, da se bodo znali dogovoriti. Tudi sedanji koalicijski partnerji, ki morajo skupaj s PS uporabljati enaka merila. Če Janković zaradi suma korupcije ne more biti predsednik PS, in jaz seveda mislim, da ne more biti, potem še kdo drug ne more biti predsednik stranke, ne glede na to, kakšno podporo ima znotraj stranke."

Na Kučanovo izjavo se je že odzval tudi šef opozicije Janez Janša, ki je dejal, da se Janković in Bratuškova brez potrebe prepirata, kdo bo predsednik PS, ker stranka že ima šefa: Milana Kučana.

Koalicija: To pomeni konec vlade

Koalicijske partnerice so se na Jankovićeve namige, da bi se lahko na kongresu potegoval za mesto predsednika ostro odzvale, češ, da to pomeni konec koalicije in potemtakem vlade. "Najbolj ostro se je odzval predsednik DL Gregor Virant, ki je dejal, da bi lahko s kandidaturo povzročil politično nestabilnost in prihod trojke v Slovenijo," je dejal ljubljanski župan in dodal: "Težava je, da je bila politika zadnjih treh vlad tako slaba, da se je sploh začelo govoriti o trojki. Virant je bil prisoten v treh od štirih zadnjih vlad, zato me čudi, da nihče od ljudi, ki so bili v teh vladah, za to ne prevzame odgovornosti. Tri vlade so pridelale 16 milijard dolga in omogočile, da je brezposlenih 120 tisoč ljudi."

Kako se rešiti iz krize?

Na sestanku z Bratuškovo, poslanci PS in ministri minuli teden so sicer govorili tudi rešitvah, ki bi Slovenijo potegnile iz krize. "V programu vlade manjkajo veliki infrastrukturni projekti," še poudarja Janković. "Osebno sem se najbolj zavzel, da se začne čimprej graditi drugi tir železnice med Divačo in Koprom, tretjo razvojno os in da se čimprej, še letos, pomaga Mariboru ustanoviti neko novo podjetje, kjer bi službo dobilo vsaj nekaj sto Mariborčanov. Ključno je, da se gospodarstvo oživi, zagotovi delovna mesta, to je namreč edini način, da ohranimo kvaliteten javni sektor. Brez tega ne bo javnega zdravstva, šolstva," dodaja. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 12:23 17. Julij 2013.

    ah....ah...saj pa Jankovič je ok...:)<br />Pri Alenkici TV preklopim pri Zokiju pa NE ! :)

  • dd
    10:26 17. Julij 2013.

    Tudi jaz komaj čakam kdaj bo tisti dan, ko bo moral Jankovič v zapor. Mislim, da bo kar nekaj ljudi …

  • 09:00 17. Julij 2013.

    Ravno to sem mislil. Ce je lahko JJ predsednik stranke, potem je lahko tudi Jankovic. Ce Jankovic ne sme biti, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.