Janković ne bo podprl Peterleta

Foto: Žurnal24 jankovic
Ljubljanski župan Zoran Janković je ob prvi obletnici mandata hvalil mestne svetnike. Ob tem pa se ni mogel izogniti tudi predsedniškim volitvam.
Oglej si celoten članek

Kot je ocenil Janković so bile predsedniške volitve korektne, brez posebnih nizkih udarcev. Po županovih besedah so si predsedniški kandidati podobni in neizraziti. Janković se je po četrtkovem soočenju na POP TV odločil, da bo na predsedniških volitvah podprl Mitjo Gasparija, ki ga je najbolj prepričal. Njegova stališča o tem, kaj je demokracija, pa so mu najbližja. Ljubljanski župan je dejal, da tudi v drugem krogu ne namerava podpreti Peterleta. V primeru, da se bo v drugi krog uvrstil Danilo Türk, bo Janković podprl njega, sicer pa Gasparija.

Janković zadovoljen z delom mestnih svetnikov
Janković je sicer ob prvi obletnici mandata pohvalil mestne svetnike, saj so ti v ponedeljek v petih urah zaključili dve seji in med drugim z le štirimi glasovi proti sprejeli osnutek rekordnega dvoletnega proračuna. Razprave o osnutku dvoletnega proračuna, ko so svetniki zahtevali več denarja za družbene dejavnosti in zahteve utemeljevali s podatkom, da je za posamezna področja namenjen manjši delež proračuna, je župan pojasnil, da to še ne pomeni manj denarja. Proračuna za leti 2008 in 2009 sta namreč rekordno visoka, zato manjši odstotek proračuna za šolstvo ne pomeni tudi manj denarja, kot v preteklih letih. Sicer pa je Janković napovedal, da bo Mestni svet že na naslednji seji ponovno polno zaseden, saj je nadomestni član Nace Polajnar dal soglasje k mandatu člana mestnega sveta. V svetniških klopeh bo nasledil svetnico NSi Mojco Kucler Dolinar, ki je prevzela položaj ministrice za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Na ponedeljkovi seji so svetniki sprejeli ugotovitveni sklep, da ji zaradi prevzema ministrskega položaja preneha svetniški mandat, saj funkciji nista združljivi.

Večja devetmesečna realizacija

MOL je v prvih devetih mesecih realizirala 158 milijonov evrov prihodkov, kar je za 2 milijona evrov več kot lani. © iStock

 
Župan je predstavil tudi podatke o devetmesečni realizaciji. Mestna občina Ljubljana (MOL) je v prvih devetih mesecih letos realizirala 158 milijonov evrov prihodkov, v istem obdobju lani pa preračunano 156 milijonov evrov. Poudaril je, da je indeks realizacije prihodkov od države 72,9. Lani je bila realizacija prihodkov od države v istem obdobju 98-odstotna, letos pa 71-odstotna. Glede na očitke nekaterih svetnikov ob predstavitvi polletne realizacije je Jankovič poudaril, da so podatki o devetmesečni realizaciji porabe pokazali indeks 124. Lani je bilo v prvih devetih mesecih porabljenih preračunano 139 milijonov evrov, letos pa 173 milijonov evrov, je dejal župan. Ponovil je, da zadolževanje MOL ne bo potrebno, če bo ustavno sodišče dalo prav občinam, ki so zahtevale oceno ustavnosti zakona o financiranju občin, ali pa če bo premier Janez Janša pristal na pokritje izgube MOL na račun spremenjenega zakona o financiranju občin v višini 56,8 milijona evrov z dogovorom med državo in mestom.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.