Janković dvomi, da bi mu država vrnila denar

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ljubljanski župan protestira zoper plačevanje negativnih obresti na sredstva občine in dodaja, da gre še za eno dodatno reševanje bančnega sistem na plečih davkoplačevalcev.
Oglej si celoten članek

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je naznanil, da se bo za mandat potegoval že četrtič, je izrazil nejevoljo nad odločitvijo Evropske centralne banke, da morajo tudi javni subjekti, ki imajo denar na nacionalnih centralnih bankah od junija plačevati penale na ta sredstva.

V juliju je tako občina morala že plačati 437,61 evra, ker je imela na računu Banke Slovenije približno 5,4 milijona evrov. Če občina svojega denarja ne bo prenakazala na poslovne banke, bo po navajanju občine, morala vsak mesec za negativne obresti odšteti še okoli 800 evrov.

Janković: Gre še za eno kazen za davkoplačevalce

"Če MOL oziroma občina ne bo plasirala javnih sredstev v poslovne banke, bodo davkoplačevalci morali plačati še dodatno "kazen" v obliki negativnih obresti,“ je v dopisu ministrstvu za finance napisal Janković, ki navaja, da gre še za eno dodatno reševanje bančnega sistema, ki so ga morali z uvedbo slabe banke že reševati davkoplačevalci z davkoplačevalskim denarjem.

Občina bi se plačevanju negativnih obresti sicer lahko izognila, če bi svoja sredstva prenesla na zakladniški račun države, saj bi tako obresti plačevala država oziroma davkoplačevalci. A kot je dejal Janković: “Kaj pa, če daš denar državi in ga potem ne dobiš nazaj?"  Župan Ljubljane je še nadaljeval, da zahtevajo umik takšnega določila, kar bi lahko dosegli tako, da bi sredstva občin obravnavali ločeno od sredstev države, saj občine ne bi presegle praga 200 milijonov evrov, nad katerim se plačujejo negativne obrestne mere oziroma penali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.