Jajc ne smemo imeti na enem mestu

Foto: Žurnal24 Vesolje lahko nastane iz nič, trdi znani britanski fizik. (Foto: EPA)
Če bomo preživeli naslednjih dvesto let in se naučili živeti v vesolju, potem smo na dobri poti, pravi eden najbolj znanih znanstvenikov na svetu, Stephen Hawking.
Oglej si celoten članek

"Verjamem, da je dolgoročna prihodnost človeške rase v vesolju," pravi zaradi bolezni skorajda povsem paralizirani Hawking. "V naslednjih stotih letih se bo zelo težko izogniti katastrofi na svetu, kaj šele v naslednjem tisočletju ali milijonu let. Človeška rasa ne bi smela imeti vseh svojih jajc v eni košari oziroma na enem planetu. Upajmo, da ne bomo spustili košare iz rok, ne da bi prej spravili na varno tovora," je v intervjuju za CNN slikovito opisal svoje strahove znanstvenik.

"Vidim velike nevarnosti za ljudi. V preteklosti smo bili nekajkrat priče dogodkom, ki bi se lahko v trenutku spremenili v človeško katastrofo. Raketna kriza leta 1969 je bil eden takšnih dogodkov. V prihodnosti se bo število takšnih dogodkov še povečalo, zato bomo potrebovali veliko pozornosti in preudarnosti, da bomo preživeli," svari Hawking, ki ima 12 zaslužnih doktoratov in na univerzi v Cambridgu predava matematiko.

Ključ je v vesolju
"Vseeno pa sem optimist. Če se bomo v naslednjih dveh stoletjih izognili katastrofi, bo človeštvo na varnem, saj se bo razširilo v vesolje. Ni sicer moralno nujno, da ljudje raziskujemo vesolje, vendar pa bi bilo zelo neumno in kratkovidno, če tega ne bi počeli. V vesolju se namreč lahko skriva ključ do preživetja," je še dejal Hawking, ki bo prihodnje leto tudi sam poletel v vesolje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.