Izbrisani tožijo za 8,5 milijona evrov

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Zaradi izbrisa 60 tožb v skupni vrednosti zahtevkov dobrih 8,5 milijona evrov.
Oglej si celoten članek

Po podatkih državnega pravobranilstva je bilo do konca lanskega leta zaradi izbrisa iz registra stalnega prebivalstva vloženih 60 tožb. Skupna vrednost zahtevkov pa znaša dobrih 8,5 milijona evrov.

Vrednost zahtevka ne pomeni nujno tudi višine odškodnine, poleg tega do zdaj še v nobenem primeru sodni postopek ni bil pravnomočno končan v korist tožnikov. Pri ugovoru na zahtevke sicer pravobranilstvo navaja zastaranje.

Leta 1992 je Slovenija iz registra stalnega prebivalstva izbrisala državljane drugih republik SFRJ, ki si niso pravočasno uredili svojega statusa. Po več letih različnih upravnih in sodnih postopkov je Ustavno sodišče leta 1999 in 2003 odločilo, da je bil izbris nezakonit in da jim je treba povrniti stalno prebivališče za nazaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.