HP bo odpustil kar 27 tisoč ljudi

Foto: EPA
Foto: EPA
Največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov Hewlett-Packard (HP) je v sredo napovedal ukinitev kar 27 tisoč delovnih mest.
Oglej si celoten članek

Gre za največjo ukinitev delovnih mest v 73-letni zgodovini podjetja. Do oktobra 2014 bo brez dela ostalo 27 tisoč ljudi, kar je osem odstotkov od skoraj 350 tisoč zaposlenih pri HP.

V družbi upajo, da bodo lahko večino delovnih mest ukinili z upokojitvami in odkupi, manj pa z odpuščanji. Ukrep je del prestrukturiranja in varčevanja zaradi padanja tržnega deleža, ki ga vse bolj prevzema podjetje Apple s svojimi ipadi in tudi druga podjetja, ki proizvajajo nove elektronske naprave za spletno in mobilno komunikacijo. V takšnih razmerah je osebne računalnike vse težje prodati.

"Nujni za dolgoročno zdravje podjetja"

HP s sedežem v kalifornijskem Palo Altu pričakuje, da bo s tem in drugimi varčevalnimi ukrepi prihranil okoli 3,5 milijarde dolarjev na leto. Glavna izvršna direktorica podjetja Meg Whitman želi večino prihrankov usmeriti v razvoj novih produktov in uslug za boljšo prilagoditev spremembam, ki jih prinašajo nove tehnologije. "Nekateri ukrepi so boleči, vendar pa nujni za dolgoročno zdravje podjetja," je sporočila Whitmanova.

HP je v sredo poročal o poslovanju v drugem četrtletju. Ustvaril je dobiček v višini 1,59 milijarde dolarjev oziroma 80 centov na delnico, kar je 31 odstotkov manj kot v enakem četrtletju lani. Prihodki so se zmanjšali za tri odstotke na 30,29 milijarde dolarjev. Ker je bil dobiček skupaj s prihodki višji od pričakovanj analitikov, so se delnice podjetja po zaprtju borz v sredo podražile za sedem odstotkov na 22,46 dolarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.