Hildo tokrat rešil pajdaš

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zamuda. Tožilec je Hildi Tov
šak omogočil vrnitev na svobodo, ker ni pravočasno poslal obtožbe. Na begu. Policija Tovšakovo išče od nedelje, ker se v soboto ni vrnila v pripor.
Oglej si celoten članek

Hildo Tovšak, nekdanjo šefinjo propadlega gradbenega podjetja Vegrad, policija išče s tiralico, mednarodno tiralico ter evropskim nalogom za prijetje in predajo.

Iskanje je odredilo mariborsko okrožno sodišče, potem ko bi se Tovšakova že v soboto morala vrniti v celjske zapore, a se tam še vedno ni zglasila. Policija je v nedeljo ni našla doma, da bi jo lahko odpeljala nazaj za rešetke pripora.

In je šla ...

V celjskih zaporih je Tovšakova bivala od začetka marca, ko ji je sodišče odredilo pripor zaradi domnevne koruptivnosti, do petka, ko so jo za manj kot en dan spustili na svobodo; le nekaj ur za tem, ko je stopila na prostost, ji je namreč sodišče znova odredilo pripor. Tovšakova naj bi, neuradno, v tem času izginila, policija pa sumi, da ji je že uspelo zbežati v tujino. "Vem, da je bila konec tedna doma, ne vem pa, kje je trenutno, saj z njo nisem govoril," pravi njen zagovornik Boris Kanduti.

Tožilec je zamudil rok

V petek jo je sodišče moralo izpustiti na prostost, saj ni bilo več zakonskih pogojev za njeno priprtje. Šef tožilcev za pregon organiziranega kriminala Harij Furlan, ki vodi postopek proti njej, je namreč sredi aprila omilil kaznivo dejanje, ki ga je Tovšakovi očital ob njeni aretaciji v začetku marca. Takrat je sodišču predlagal, naj proti njej začne preiskavo zaradi domnevno koruptivnega posredovanja pri zaposlovanju in izkoriščanja tujih delavcev, varilcev v Termoelektrarni Šoštanj (Teš).

Očitano kaznivo dejanje pa je zdaj omilil tako, da Tovšakovi namesto petih let grozijo le še do tri leta zapora. Tožilec namreč nima dovolj dokazov, da bi ji dokazal hujšo obliko sicer istega korupcijskega kaznivega dejanja z višjo kaznijo. "S to spremembo je kaznivo dejanje prešlo v pristojnost okrajnega sodišča, istočasno pa je vplivalo na vprašanje, pod katerimi zakonskimi določbami se presojajo pogoji za pripor. Pripor v postopku, za katerega je sicer pristojno okrajno sodišče, sme namreč pred vložitvijo obtožnega predloga trajati le toliko, kolikor je treba, da se opravijo preiskovalna dejanja, vendar ne več kot 15 dni," poudarjajo na mariborskem okrožnem sodišču, kjer vodijo postopek proti Tovšakovi.

Furlan bi moral, da bi Tovšakova ostala v priporu neprekinjeno, omiljeno obtožbo proti Tovšakovi sestaviti in poslati na sodišče najpozneje do konca prvomajskih praznikov. "Za morebitno nadaljevanje pripora bi moralo tožilstvo proti njej vložiti vsaj obtožni predlog ali pa obtožnico zoper Aleša Pangerca, Tovšakovo in soosumljence skupaj, saj je pripor pred tem trajal že več kot 15 dni," dodajajo na sodišču. Tožilec pa je obtožnico zoper Tovšakovo in domnevne pajdaše ter predlog za pripor na sodišče poslal šele v petek pozno popoldne.

"Ker gre za kompleksno zadevo in povezano delovanje med Tovšakovo in drugimi udeleženci kaznivih dejanj, je bilo treba vložiti enotno obtožbo zoper vse obdolžene skupaj," pa poskušajo na specializiranem državnem tožilstvu, ki ga vodi Furlan, pojasniti, zakaj tožilec ni pohitel in izkoristil 15-dnevnega roka, v katerem sodišču Tovšakove ne bi bilo treba osvoboditi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 16:46 21. Maj 2013.

    Furlana in pomočnike pripreti vse do pridržanja Tovšakove!

  • 16:43 21. Maj 2013.

    Večina premoženja je pisana na moža tako, da ostane le tista vrtna utica.?

  • 12:57 21. Maj 2013.

    zato ker enostavno nočejo predati tiralico interpolu!! no popravek..nesmejo..neupajo,nočejo...izberi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.