HE Blanca že poskusno obratuje

Foto: Žurnal24 Tragične nesreče 3. julija 2008 na Blanci ne bo pozabil nihče. (Foto: Barbara Mi
Hidroelektrarna Blanca je začela poskusno obratovati.
Oglej si celoten članek

Po poskusnem obratovanju jo bodo vodili daljinsko, posadko pa bo potrebovala le ob vzdrževalnih delih in izrednih razmerah. Kot so sporočili iz HESS, je hidroelektrarna Blanca pretočno akumulacijska elektrarna s tremi nameščenimi agregati in s pretokom 500 prostorninskih metrov na sekundo, njenih pet prelivnih polj uravnava gladino akumulacijskega bazena in rečni pretok, ob njegovem povečanju pa igra izrazito protipoplavno vlogo.

Največja moč hidroelektrarne je 42 megavatov, njena povprečna letna proizvodnja električne energije pa bo znašala 160 gigavatnih ur, s čimer bo novozgrajena elektrarna k slovenski letni proizvodnji energije iz obnovljivih virov prispevala štiri odstotke. Prvi agregat hidroelektrarne Blanca so z elektroenergetskim omrežjem uskladili novembra lani, ostala dva pa letos marca in aprila.

Kot menijo pri družbi HESS, je začetek delovanja hidroelektrarne Blanca nov korak k približevanju izpolnjevanja okoljskih ciljev Slovenije, vezanih na povečanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov in zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, ter k povečanju neodvisnosti Slovenije od uvoza električne energije.

Ob omembi HE Blanca žal ne moremo mimo tragične nesreče, ki se je zgodila 3. julija 2008, ko je skupina 13 udeležencev, med njimi je bil tudi takratni poslanec SLS Kristijan Janc, umrla na prelivnih poljih HE Blanca. Usodnega dne je starše izgubilo 22 otrok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.