Gumb "všečkaj" krši zasebnost

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nemško sodišče je danes odločilo, da oglaševalske spletne strani s tem, ko Facebooku s stiskom gumba "všečkaj" na svoji spletni strani posredujejo podatke uporabnikov, ne da bi ti v to privolili, kršijo nemško in evropsko zakonodajo o zasebnosti. Razsodba bi lahko imela posledice za številna nemška podjetja.
Oglej si celoten članek

Organizacija za svetovanje potrošnikom v nemški zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija je tožila dve spletni oglaševalski strani, ki naj bi z uporabo gumba "všečkaj" na svoji spletni strani brez privolitve potrošnika posredovale podatke Facebooku.

Sodišče v Düsseldorfu je odločilo, da bodo morala podjetja v prihodnje obvestiti potrošnike na svojih spletnih straneh, da bodo lahko z označitvijo gumba "všečkaj" njihovi IP naslovi posredovani Facebooku.

Nihče ne ve, kaj s temi podatki počnejo

"Nihče ne ve, kaj Facebook naredi s temu podatki," je povedala odvetnica urada za varstvo potrošnikov Sabine Petri.

Sporna je funkcija gumba z majhnim simbolom stisnjene pesti z vzdignjenim palcem, ki ga podjetje lahko namesti na svojo spletno stran in nima povezave s prav takšnim gumbom "všečkaj" na družabnem omrežju Facebook, ki pomeni izražanje zanimanja za vsebino.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.