Grčiji 30 milijard evrov?

Foto: Žurnal24 Predsednik vlade George Papandreou. (Foto: Reuters)
Grške oblasti so začele priprave na možno prošnjo za sprožitev mehanizma za finančno pomoč evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).
Oglej si celoten članek

Predsednik grške vlade George Papandreou je ob tem zatrdil, da se bodo za tak korak odločili, če bo to v nacionalnem interesu. "Opravljamo vse pripravljalne korake, ki so potrebni za morebitno prošnjo za pomoč," je Papandreu povedal pred poslanci grškega parlamenta.

Grčija je že v četrtek sporočila, da se želi z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in IMF pogovoriti o dolgoročnem programu ekonomskih politik, ki bi jih s finančno pomočjo podprle države članice evrskega območja in IMF, če bi grške oblasti za to zaprosile. S tem naj bi razčistili, pod kakšnimi pogoji bi Atene sploh dostopale do finančne pomoči.

Finančni ministri so v nedeljo dosegli dogovor o še zadnjih podrobnostih mehanizma pomoči Grčiji. Evroskupina je Grčiji v prvem letu po sprožitvi mehanizma pripravljena posoditi do 30 milijard evrov po okoli petodstotni obrestni meri. Predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker je zatrdil, da zaenkrat še ni nobenih znakov, da bi v Atenah utegnili kmalu zaprositi za sprožitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.