Nova pravila, ki jih je Evropski parlament sprejel leta 2011 med drugim zahtevajo bolj jasno navedene podatki o alergenih, pa tudi informacije o poreklu mesa. Predlagatelji uvedbe teh novih pravil so prepričani, da bodo potrošniki s tem bolje obveščeni, medtem ko gostincem nova pravila že povzročajo veliko težav.
Poreklo mesa, alergeni, hranilne vrednosti
Poleg tega bodo po novem veljale enake zahteve glede označevanja za spletno nakupovanje, prodajo na daljavo ali nakup v trgovini. Nova uredba prinaša tudi jasnejše navedbe glede sestavljenega mesa in rib ter odmrznjenih proizvodov, uvaja pa tudi strožja pravila za preprečevanje zavajajočih praks.
Gostinci besnijo
Gostinci se zaradi novih pravil že pritožujejo. V sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so poudarili, da evropska uredba za gostince predstavlja dodatno obremenitev, saj bodo za prilagoditev spremembam porabili kar nekaj časa.V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, po drugi strani ocenjujejo, da so pravila glede označevanja živil korak v pravo smer, smer boljšega informiranja potrošnika.
V Bruslju na kritike odgovarjajo z dejstvom, da so imeli nosilci živilske dejavnosti na voljo tri leta za nemoten prehod na novo označevanje. Pravila o obveznem označevanju hranilne vrednosti vseh predelanih živil pa bodo začela veljati 13. decembra 2016.
EU IMA PRAV, NAJ SE VE KAJ VSEBUJE HRANA IN ŽIVILA
Spletna stran s številnimi uporabnimi in zanimivimi povezavami<br /><br />http://www.uporabi.net
edino pravilno...mrš gostinci...če nočte transparentnosti v svojem poslu pol pa nimate kej delat z podjetjem. al bote fer pa nč …