Golob o "izginulem pismu", ki ga zahteva SDS

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Premier kritičen do ravnanja SDS.
Oglej si celoten članek

Premier Robert Golob je danes dejal, da je vlada o novi kandidatki za evropsko komisarko Marti Kos odločala le na podlagi izjave Tomaža Vesela o umiku kandidature. To je po njegovih besedah vsa dokumentacija, ki so jo tudi posredovali DZ. SDS zahteva še pismo, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije od Slovenije zahtevala menjavo kandidata.

"Ta postopek je za vlado zaključen, mi smo odločali o novi kandidatki za komisarko na podlagi dokumentacije, ki je bila v celoti predana parlamentu. V tej dokumentaciji je odstopna izjava prejšnjega kandidata, ničesar drugega, [...] in druga dokumentacija ni bila nikoli temelj za kakršnokoli odločanje," je v današnji izjavi po koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju povedal Golob.

Preden lahko vlada v Bruselj pošlje uradno obvestilo o novi kandidatki za evropsko komisarko, bi moral nezavezujoče mnenje glede kandidature Kos podati še odbor DZ za zadeve EU, vendar predsednik odbora Franc Breznik iz vrst opozicijske SDS še ni sklical seje.

Kot pogoj za sklic seje odbora je od vlade zahteval, da mu do danes poleg izjave Vesela o umiku kandidature posreduje tudi pismo, v katerem naj bi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen od slovenske vlade zahtevala zamenjavo kandidata.

Premier je bil danes kritičen do ravnanja SDS in je poudaril, da ima tisti, ki resno misli z državotvornostjo, priložnost, da na odboru za evropske zadeve izrazi svoja stališča. "Demokracija in pravna država se začne v parlamentu, postopanje v parlamentu je temelj vsak vsake demokracije in tudi državotvornosti," je še dejal.

Dodal je, da ne želi "špekulirati o postopkih v parlamentu", ki so po njegovih besedah stvar poslancev.

V SDS menijo, da je bil Vesel k odstopu prisiljen. Golob je medtem danes dejal, da "pogovorov zaupne narave nikoli ne komentira, in jih tudi v tem primeru ne bo".

Slovenija "Včasih je opozicija premogla več modrosti!" Slovenija Vlada noče razkriti pisma, ki ga je Golobu poslala von der Leyen, kaj je razlog?

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 08:26 14. September 2024.

    Me zanima reakcija, ko bo ta kosovka še enkrat letela čez ramo, s strani EK, ker se je razvedelo, da …

  • 12:26 13. September 2024.

    Hitri preobrat v imenovanjih je že prej videno v tej politični stranki. Če povzamemo, da je bil PV direktor je …

  • 23:02 12. September 2024.

    Komisarka je Vesela zavrnila, ker slednji ne ustreza kriteriju kompetenc (bivši premier, minister itd.). Pisma Golobu na tej stopnji najbrž …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.