Golob gre k Bidnu, ste slišali, kaj napoveduje?

Foto: Jure Makovec/STA
Foto: Jure Makovec/STA
Na obisku pri ameriškem predsedniku bo v torek.
Oglej si celoten članek

Premier Robert Golob je pred obiskom v Beli hiši napovedal, da bodo pogovori v ZDA obsegali tako sodelovanje pri najpomembnejših mednarodnih izzivih kot sodelovanje na področju inovacij in energetike. "Verjamem, da se bo pozneje na podlagi teh pogovorov zgodila kaka pomembna mednarodna akcija," je dejal danes za TV Slovenija.

Obisk v ZDA je po njegovih besedah izraz ugleda, ki ga imata Slovenija in njena zunanja politika v zadnjem času.

Premier, ki ga bo spremljala obsežna delegacija, se bo na delovnem obisku v Washingtonu na povabilo ameriškega predsednika Joeja Bidna mudil v torek. To bo prvi delovni obisk slovenskega premierja pri predsedniku ZDA, odkar je George Bush mlajši leta 2006 gostil premierja Janeza Janšo.

Ključni namen obiska je krepitev dvostranskih odnosov med državama, ki ju povezujejo skupne vrednote, zgodovinsko prijateljstvo, strateško partnerstvo in zavezništvo v Natu, so v petek sporočili iz premierjevega kabineta.

Golob in Biden sta se v zadnjih dveh letih večkrat srečala ob robu multilateralnih srečanj, pogovarjala pa sta se tudi po telefonu, preden je poleti prišlo do velike izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, katere del je bila tudi Slovenija. Biden se je Golobu osebno zahvalil, da je Slovenija izpustila dva domnevna ruska vohuna.

Bela hiša je sporočila, da bo to prvo srečanje Bidna in Goloba v Beli hiši ter sledi pogovorom, ki so tlakovali pot za največjo izmenjavo ujetnikov od hladne vojne. Napovedali so še, da bosta imela voditelja poglobljen pogovor o številnih vprašanjih skupnega interesa, vključno z energetsko varnostjo in sodelovanjem, skupnim pristopom do Zahodnega Balkana, nadaljevanjem močne podpore Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo in dogajanjem na Bližnjem vzhodu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 00:32 20. Oktober 2024.

    !!! Samske ženske čakajo na vas na -- Hot4.eu

  • 23:13 19. Oktober 2024.

    Lažnjivi kljukec.

  • 22:17 19. Oktober 2024.

    Očitno je Golob napačno 'razumel', kaj mu je imel povedati Vili. Bo Joe bolj neposreden. Pri Janši se kaj takega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.