EU bo pritisnila na Hrvaško

Foto: Žurnal24 Trčila ribiški čoln in tovorna ladja
Evropska unija bo v ponedeljek dodatno pritisnila na Hrvaško, naj odpravi uveljavitev ekološko-ribolovne cone za članice povezave.
Oglej si celoten članek

To so pred srečanjem zunanjih ministrov Unije sporočili diplomatski viri. Zunanji ministri na srečanju v ponedeljek pod vodstvom slovenskega ministra Dimitrija Rupla sicer ne bodo zagrozili s prekinitvijo pogajanj o članstvu, vendar pa bodo dali jasno vedeti, da podrobno spremljajo zadevo.

"Svet ministrov opominja na decembrske sklepe, v katerih Hrvaško pozivamo, naj v polnosti spoštuje dogovor iz 4. junija 2004 ter ne uveljavi ekološke in ribolovne cone za članice EU, dokler ne bo dosežen skupni dogovor v duhu Evropske unije," po poročanju vira piše v predvideni izjavi ministrskega sveta.

"Svet ponovno poziva Hrvaško, naj se drži svojih obljub," naj bi še zapisali ministri. Evropski komisiji pa bodo predlagali, naj pogajanja s Hrvaško nadaljuje in o njihovem poteku poroča ministrskemu svetu.

Mesić: Treba se bo odločiti
Hrvaški predsednik Stipe Mesić je ta teden vlado Iva Sanaderja pozval , naj se odloči med ribolovno cono in evropsko prihodnostjo. Hrvaška vlada je sicer pozvala k pogovorom s Slovenijo, Italijo in EU glede problematike, vendar datum pogovorov še ni znan. Cona je v veljavo stopila prvega januarja letos, Sloveniji in Italiji pa gre v nos, da Hrvaška prepoveduje ribolov v vodah znotraj cone. Za zdaj sicer Hrvaška cone, ki naj bi bila uveljavljena v dobrobit čistejšemu okolju in varovanju ribjega življa, še ne izvaja preveč resno.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.