DZ: šest ur za pokojninsko reformo

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
Poslanci bodo drugič obravnavali pokojninsko reformo, s katero želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost in podaljšati delovno dobo. Koalicija tokrat pri glasovanju ne bo enotna.
Oglej si celoten članek

Poslanci DeSUS-a bodo namreč tako kot v prvi obravnavi glasovali proti predlogu reforme. Spomnimo, da se stranka Karla Erjavca zavzema za polovično uskladitev pokojnin v prihodnjih dveh letih, na kar pa vlada ne pristane.

V DeSUS-u pa niso zadovoljni niti z izplačilom enkratnega draginjskega dodatka, ki jim ga je ponudil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Kot je namreč v sredo dejal Erjavec, je to interventni ukrep za blaženje krize, in ne sistemska rešitev.

Kljub današnji nepodpori DeSUS-a pokojninski reformi bo ta po vsej verjetnosti dobila dovolj glasov. Vprašanje pa je, ali bo imela vlada dovolj glasov tudi ob napovedanem vetu državnega zbora. Reformi poleg DeSUS-a nasprotujejo tudi v opozicijskih strankah.

Sporni pogoji za starostno upokojitev
Pokojninska reforma bi tako začela veljati čez natanko en mesec. Vlada želi z njo zvišati upokojitveno starost ter podaljšati delovno aktivnost.

Največ prahu bodo na današnji več kot šest ur dolgi obravnavi dvignili predvsem pogoji za starostno upokojitev. Po opozorilu koalicije je namreč sprejeto dopolnilo, ki je ublažilo pogoje za tiste, ki so začeli delati zgodaj, v nasprotju s preostalim besedilom.

Po dopolnjenem predlogu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se pokojnine ne bodo več usklajevale samo s plačami, temveč v 30 odstotkih tudi z inflacijo.

Obdobje za izračun pokojninske osnove se z veljavnih 18 let zvišuje na 30 let. Bonus za starševstvo v višini osmih mesecev pa bo možno izkoristiti za vsakega otroka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.