Dvomijo v uspeh, a jo bodo podprili

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Državni zbor bo na predlog SDS odredil novo parlamentarno preiskavo o bankah, ki jo z zadržki podpirajo vse stranke.
Oglej si celoten članek

Ta bo nadaljevala delo podobne komisije, ki je delovala v mandatu prejšnje vlade, a dela ob oteženem dostopu do ključne dokumentacije zaradi predčasnih volitev ni končala. "Slovenija je edina država, ki je morala svoj bančni sistem sanirati dvakrat," je v imenu predlagateljev povedal Marko Pogačnik iz SDS in dodal, da je vendarle treba ugotoviti odgovornost za nastali položaj v bančnem sistemu.

Podpise pod zahtevo so prispevali v NSi in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli, podporo pa so napovedale domala vse parlamentarne stranke.

Nekaj začudenja je med poslanci povzročilo obdobje, ki ga pod drobnogled želijo postaviti pobudniki - raziskati želijo dogajanja od leta 1997 do danes, torej od takrat, ko je bila sklenjena prva sanacija bančnega sistema.

Zadržki v strankah

Franc Jurša iz DeSUS in Matjaž Han iz SD sta pod vprašaj postavila iskrenost namena predlagateljev po ugotavljanju tega, kaj je šlo v sistemu narobe. "Zavedamo se, da v praksi takšne komisije z redkimi izjemami predstavljajo platformo za politično obračunavanje," je dejal Jurša, Han pa je nadaljeval: "Dediščina prejšnjih komisij je prinesla maratonske in brezplodne razprave ... z vsako sejo smo bili bližje podobi neargumentirane politične inkvizicije."

V ZL po besedah Luke Mesca podpirajo razčiščevanje, kaj je šlo narobe zlasti v letih 2013 in 2014, ko smo po njihovem za sanacijo bank plačali mnogo preveč. Dvomijo sicer v njeno uspešnost, a ustanovitvi ne bodo nasprotovali. Ustanovitev komisije bodo podprli v ZaAB in NSi. "Zaradi sanacije imamo nižji standard, ne samo danes, tudi naslednje generacije," je prepričan Jožef Horvat iz NSi, ki napoveduje novo luknjo v bančnem sistemu, če ne bomo pospešili postopkov privatizacije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.