Durs izdal le za 2.050 evrov glob

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Obvezni poboti. Podjetja še vedno ne prijavljajo svojih dolgov.
Oglej si celoten članek

Dolžniki. Davčna uprava Republike Slovenije (Durs) je dolžnikom, ki se niso prijavili v obvezni večstranski pobot, od junija do vključno septembra izrekla 27 glob v skupni višini 2.050 evrov.

Spomnimo, podjetja, ki dolgujejo denar, so se od aprila na Ajpesovi spletni strani dolžna prijaviti v obvezni pobot, kot to veleva zakon o preprečevanju zamud pri plačilih.

 

Sto evrov kazni

Durs sicer globe kršiteljem, ki svojih neplačanih obveznosti ne prijavijo v pobot, izreka šele od julija. V prvih treh mesecih so namreč dacarji podjetja le opozarjali; od aprila do konca junija so izrekli 831 opozoril.
Globe za podjetja, ki se ne prijavijo v pobot, se gibljejo od 100 do 10.000 evrov, globe za odgovorne osebe pa od 50 do 5.000 evrov. Durs sicer praviloma izreka le najnižje globe, razen če bi se kršitve ponavljale.



A dolžniki, kot kažejo ugotovitve Ajpesa, se v pobot še vedno ne prijavljajo. V prvih treh krogih je v obveznem pobotu sodelovalo le 20 odstotkov gospodarskih družb in le deset odstotkov samostojnih podjetnikov. Celo med tistimi, ki dolgujejo Ajpesu, se jih na mesec v pobot prijavi le od pet do sedem odstotkov.

Danes sedmi krog

Podjetja se še danes do 13. ure lahko prijavijo v oktobrski krog pobota. Naslednji krog bo 25. novembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.