Delavci Klasja se pripravljajo na stavko

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Delavci celjskega mlinsko-predelovalnega podjetja Klasje, ki je od konca junija v prisilni poravnavi, se pripravljajo na stavko.
Oglej si celoten članek

Sindikalist Vojko Korošec je danes za STA povedal, da so delavci 5. junija dobili le 300 evrov akontacije majske plače, zelo negotova je tudi usoda junijskih plač, ki zapadejo v plačilo 18. julija. Če 18. julija ne bo plač, bo okrog 150 zaposlenih v Klasju začelo stavkati. Poleg plač jim je Klasje dolžno tudi preostali del lanskega regresa, izteka pa se tudi rok za izplačilo letošnjega.

Za vsakega odpuščenega zahtevajo odpravnino

Med prisilno poravnavo vodstvo družbe namerava odpustiti okoli 30 delavcev, nekaj jih je že na čakanju doma. Korošec napoveduje, da bodo skladno z zakonodajo za vsakega odpuščenega delavca zahtevali odpravnino.

Močan padec prihodkov

Med vzroki za insolventnost oziroma uvedbo prisilne poravnave vodstvo Klasja navaja splošne gospodarske razmere in razmere v panogi ter padec obsega poslovanja. Družba je imela leta 2009 13 milijonov evrov, leta 2012 11,4 milijona evrov, v letošnjem prvem četrtletju pa dva milijona evrov prihodka.

Družba lani tudi ni mogla pridobiti virov financiranja za odkup pšenice po žetvi, ko je ta najcenejša, navajajo in dodajajo, da so zato morali pšenico kupovati po tekočih tržnih cenah. Poleg tega ni bila sposobna prilagoditi fiksnih stroškov zmanjšanemu obsegu poslovanja. Med razlogi navaja tudi, da so vsi večji trgovci podaljšali plačilne roke, družbi pa podaljšanja ni uspelo uveljaviti naprej do svojih dobaviteljev.

Klasje Celje je v prvem četrtletju letos imelo 2,2 milijona evrov prihodka od prodaje, kar je 20 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Družba je prodala 1.541 ton pekovskih, slaščičarskih, mlevskih in drugih izdelkov, kar je 15 odstotkov manj kot v prvem četrtletju lani. Čista izguba je v četrtletju znašala okoli 870 tisoč evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.