Cviček se je znebil slovesa kislice

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Ocenjevanje. Alkoholna stopnja se je z leti pomaknila proti zgornji meji, kislina pa proti spodnji.
Oglej si celoten članek

Cviček ni več kiselkasto vino, so ugotavljali strokovnjaki na največjem slovenskem vinskem tekmovanju – ocenjevanju vin za 40. Teden cvička, na katerem so ocenili 1.069 vzorcev vin, od tega 318 cvičkov.

“Tako zaradi dobrega letnika kot večje poglobljenosti pri tipizaciji ter izobraževanj in tekmovanj cvički niso več kisla, ampak polna vina,” je povedal Andrej Bajuk, predsednik ocenjevanja, sicer vodja enološkega laboratorija pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto.

Spremembe v desetletjih

“Pred 35 leti, v prvih letih ocenjevanj cvičkov, so imeli alkoholno stopnjo med 6,5 in 9 vol. %, kisline pa od 8 do 13 gramov na liter,” navaja Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

Po najnovejših trendih pa gre, kot pravi Samo Hudoklin, tajnik ocenjevanja, alkoholna stopnja pri cvičkih proti zgornji dovoljeni meji, to je 10 vol. %, kislina pa proti spodnji, ki je 6 gramov na liter.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.