Cevi mestne, kabli ne

Foto: Žurnal24 Na PU Ljubljana so povedali, da kazenske prijave zaradi domnevnega samovoljnega
Optična napeljava. Cevi so v lasti MOL, optična napeljava v njih pa od zasebnikov.
Oglej si celoten članek

Zame je to vandalizem,” je odklop uporabnikov Datacentra iz optičnega omrežja Javne razsvetljave (JR) konec prejšnjega tedna označil ljubljanski župan Zoran Janković. “Ali mislite, da ima kdo v tej državi pravico, da kar tako odklopi deset tisoč ljudi? Takšne pravice nima nihče, tak direktor naj sam sebe posuje s pepelom in pove, kdo mu dovoli tak kavbojski način,” je župan ostro obsodil JR.

MOL pustila koncesijo
JR ima z Mestno občino Ljubljana (MOL) sicer sklenjeno koncesijo za upravljanje izbirne gospodarske javne službe javne razsvetljave, znotraj katere je tudi upravljanje cevne kanalizacije.

V njej pa so kabli oziroma vlakna tako v lasti MOL kot tudi drugih pravnih oseb,” so potrdili tako na MOL kot v JR. Med pravnimi osebami je tudi JR, ki ima v ceveh položeno svojo optično napeljavo, ki jo oddaja Datacentru. V istih ceveh je sicer tudi napeljava MOL, ki jo potrebujejo za javno razsvetljavo in semaforizacijo.

Pol milijona dolga

Računi in dolg. Trditve Datacentra, da so težave z računi nastale, ker jih JR sprva zaradi medsebojnega dogovora ni izdajala, nato pa je hkrati zahtevala ves denar, so v JR zavrnili. “Zapadli računi izvirajo že iz obdobja pred omenjenimi zapleti,” pravijo v JR. Datacenter bi naj zaplet z MOL samo “izkoristil” za neplačevanje. V JR so zavrnili tudi trditve, da Datacentru računov niso izstavljali zaradi dogovora: “Računov ne izdajamo, ker jih je zavračal, nam pa so s tem nastali stroški DDV, kar pa ne zmanjšuje njegovih pogodbenih obveznosti.”

Spomnimo naj, da je MOL predlani ob odvzemu koncesije za upravljanje obvezne gospodarske javne službe vzdrževanja občinskih cest želela odvzeti koncesijo za upravljanje javne razsvetljave in torej tudi cevne kanalizacije, pa jim jo je naposled pustila.

Nekateri bodo terjali
“Škodo bomo zagotovo terjali od našega pogodbenega partnerja, od drugih je ne moremo,” je povedal projektni vodja podjetja Skyline Predrag Pantelić, katerega uporabniki v Šiški, Štepanjskem naselju, BS3, Brinju, na Lavrici in v Škofljici so ostali brez interneta in telefonije.

Brez povezave so ostali tudi nekateri njihovi poslovni uporabniki, kot so Bankart, Velo in TRG, zaradi prekinitve povezave do studia Pop TV pa ni bilo možno spremljati programov njihove televizije v Šiški, Štepanjskem naselju in na Lavrici, v digitalnem paketu pa niti v BS3.

Kakšna je bila škoda, še ne moremo ocenjevati,” pa je dejal direktor Amisa Boštjan Košak. Meni, da gre za čudno prakso, zaradi izpada pa so se pritoževali tako individualni uporabniki kot pomembna podjetja.

Med odklopljenimi uporabniki je bila tudi ena enota banke Volksbank, kjer so težave rešili z alternativno povezavo. Brez telefonije pa so ostali na visokošolskem ministrstvu in nekaterih državnih organih. Na ministrstvu za javno upravo so potrdili, da je prekinitev trajala od enega in pol do dveh dni, podatkov o škodi pa nimajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.