"Če ne bomo sposobni stopiti skupaj, lahko spakiramo"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V zadnjih mesecih zastrupljeno politično klimo je po mnenju predsednika DZ Gregorja Viranta moč razstrupiti. Odgovornost za to klimo si, pravi, koalicija in opozicija delita.
Oglej si celoten članek

Predsednik DZ Gregor Virant upa, da se razmišljanja premiera Janeza Janše glede vezave zaupnice na sprejem fiskalnega pravila jeseni ne bodo ponovila.

Pričakuje, da se bodo pogovori o zlatem fiskalnem pravilu, upravljanju državnega premoženja, mehanizmu za prenos slabih terjatev in spremembah referendumske ureditve, nadaljevali konstruktivno. V tem primeru po njegovem mnenju obstaja realno upanje, da bodo fiskalno pravilo podprli tudi poslanci SD in bi spremembo izglasovali.

Virant je prepričan o nujnosti zapisa fiskalnega pravila v ustavo. V povezavi s tem je v pogovoru za današnjo Sobotno prilogo Dela tudi zatrdil, da bodo naredili vse, da Sloveniji jeseni ne bo treba prositi za denarno pomoč.

Če se podpora še niža, bomo prišli do kritične točke

Javna podpora vladi pa je po njegovem mnenju začela padati z "epizodami o državni proslavi, o preimenovanju vojašnice in še nekaterimi". "Če se bo nižala še naprej, lahko pridemo do kritične točke, na kateri bodo tudi določene koalicijske stranke ugotovile, da vlada s tako nizko podporo ne more biti več učinkovita in da koalicija ni več smiselna," je dejal.

Če bi prišlo do razpada koalicije, pa se mu zdi tehnična vlada boljša rešitev kot predčasne volitve. V tem primeru bi politika po Virantovem prepričanju morala iti v smeri "iskanja Supermaria".

O rekonstrukciji vlade je po petih mesecih dela še nekoliko prezgodaj govoriti, ocenjuje predsednik DZ. Se pa strinja, da ima premier vedno možnost predlagati rekonstrukcijo vlade, "njegovo stališče pa je treba v tem primeru vzeti resno, saj ima največjo odgovornost".

Virant je še izpostavil, da je zniževanje javne porabe neizogibno, vendar se strinja z opozicijo, da potrebujemo tudi projekte, ki bodo spodbujali rast. Vlada se mora po njegovih besedah z zavzetostjo lotiti že načrtovanih projektov, ki bodo ustvarjali nova delovna mesta. Pri tem navaja tudi ljubljansko Emonico, tretjo razvojno os in modernizacijo železnic.

"Pomembno, kdo bo upravljal premoženje"

Glede upravljanja z državnim premoženjem morajo po njegovih besedah najti široko politično soglasje. Najpomembneje je, pravi, kdo bo upravljal to premoženje. Državljanska lista, ki jo vodi, se o članstvu v nadzornem svetu holdinga pogovarja s Petrom Kraljičem.

Virant zanika, da bi bila teža parlamenta zaradi hitenja s sprejemanjem zakonov vse manjša. Velik del usklajevanj se namreč po njegovih besedah v koaliciji opravi, še preden pride zakon v parlamentarni postopek. Če bi opozicija pristala na t.i. partnerstvo za razvoj, bi tudi njihovi poslanci zakone videli v zelo zgodnji fazi in vplivali na vsebino, je poudaril in spomnil, da je tak sistem v mandatu 2004-2008 dobro deloval.

"Če pri ključnih vprašanjih ne bomo sposobni stopiti skupaj, lahko kovčke spakiramo. V tem primeru si zaslužimo, da nas državljani odnesejo iz parlamenta," je dejal za Delo.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 17:49 29. Julij 2012.

    po.slaperiji.ste.prišli.na.oblast.tako.boste.šli.ni.kaj.se.zgovarjat.še.niso.bile.reforme.potrebne.pot.pahorjem.tudi.pot.janšo.nebodo

  • 16:21 29. Julij 2012.

    1111 ti nisi neka malenkost, ti si ena nebodigatreba megla, ki se vlači po Žurnalu in pisuni.

  • 19:42 28. Julij 2012.

    ...hitro pozabljaš, kako si prišu na oblast...ste mu dobro rit zlizali, da vam je omogoču pridet na prestol, drgač, bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.