Čakajo pojasnila ministra Rupla

Foto: Žurnal24 kosovo_0101_afp
Stranke so se na informacije o pritisku ameriških diplomatov odzvale precej zadržano. V SD in Zares čakajo na pojasnila zunanjega ministrstva, v LDS pa pričakujejo, da se bo vlada pritiskom znala upreti.
Oglej si celoten članek
Gregor Golobič , predsednik Zares, še ni želel komentirati pisanja Dnevnika o vplivu ZDA na slovensko vodenje EU. V stranki čakajo na odgovor zunanjega ministra Rupla na vprašanja, ki mu jih je zastavila Majda Širca. Na ministrova pojasnila čakajo tudi v SD, medtem ko predsednik DeSUS Karl Erjavec ni želel komentirati zadeve, saj z njo še ni seznanjen.

Golobič je poudaril, da Slovenija med predsedovanjem uveljavlja tudi stališča EU. "Tako se ne sme postavljati v položaj, ko bi bila le nekakšen nabiralnik za želje, zahteve in pritiske svetovnih sil," je poudaril.

Golobičeva stranka čaka na odgovore. © BOBO

 
Predsednica LDS Katarina Kresal upa, da bo Slovenija znala krmariti med pritiski velikih sil in interesi politike EU. Vsekakor pa se ji zdi razumljivo, da velesile vršijo pritiske na Slovenijo. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Sašo Peče je dejal, da so takšni pritiski "stalnica v slovenski zunanji politiki" , da pa pomenijo "grob poseg tako v načela delovanja Slovenije kot Evropske unije" .

Ministrstvo odredilo interno preiskavo

Ministrstvo za zunanje zadeve je na posvet v Ljubljano poklicalo veleposlanika v Združenih državah Amerike, odredilo pa je tudi interno preiskavo in dodatno poostrilo računalniški sistem glede dostopa do informacij. Kot so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost, ministrstvo razmišlja tudi o nekaterih spremembah "pri normativnih ukrepih v zvezi z dostopom do dokumentov MZZ" .

Sicer pa ameriško veleposlaništvo v Sloveniji dogodka ne komentira, češ da so visoki predstavniki ZDA političnemu direktorju MZZ Mitji Drobniču na božičnem sestanku dali vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije med predsedovanjem EU. "Zgodba baje zadeva interni dokument slovenske vlade in ne moremo komentirati njegove točnosti ali netočnosti," je povedala vodja oddelka za odnose z javnostmi na ameriškem veleposlaništvu Susan Shultz . Sindikat slovenskih diplomatov pa je ob pisanju Dnevnika izrazil obžalovanje, da je prišlo do nedopustne objave interne diplomatske pošte, in izrazil zahtevo po ukrepih, ki bodo preprečili možnost ponovitve ter zavarovali ugled diplomatskega poklica.

Janša: Nihče ne diktira Sloveniji

Janša je zatrdil, da Sloveniji nihče ne diktira. ©

 
Predsednik vlade Janez Janša je ob robu srečanja predsednikov parlamentarnih strank odločno zavrnil pomisleke, da kdorkoli Sloveniji diktira, kako naj vodi EU. S tem se je odzval na novinarsko vprašanje v zvezi z današnjim pisanjem časnika Dnevnik, češ da je Slovenija od ZDA dobila seznam zahtev za obdobje predsedovanja. "Slovenija se usklajuje znotraj EU, EU se usklajuje z drugimi partnerji in zavezniki v svetu. Vodi ta dialog. Vsak od teh partnerjev ali zaveznikov ima svoja stališča, ki jih svobodno izraža. Izraža tudi svoja pričakovanja. To pa še ne pomeni, da Slovenija to sprejema in to poskuša uveljavljati kot svojo oziroma evropsko politiko," je dejal premier.

Samardžić: EU postaja šahovska figura v tej igri
Načrt State Departmenta glede razglasitve neodvisnosti Kosova je primer vodenja mednarodne politike s silo in primer, kako EU "zelo žalostno postaja šahovska figura v tej igri" , je v odzivu na domnevne pritiske ameriške administracije na Slovenijo kot predsedujočo EU dejal srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić . Kot je dejal Samardžić v Beogradu, je iz tega primera očitno, kako "velika sila" članice Unije sili v kršitve mednarodnega prava. EU in Slovenija pristajata na vlogo "sredstva za uresničevanje interesov ZDA" , je še poudaril minister, načrtovani podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Srbijo pa označil za "del ameriškega scenarija" . Obenem je poudaril, da je Srbija v tem primeru žrtev in se mora zelo jasno odzvati. Poudaril je, da je resolucija o Kosovu, ki jo je srbska skupščina sprejela konec decembra, zelo jasna in srbsko vlado poziva, da v primeru enostranskih ukrepov sprejme ukrepe, znova preuči odnose z EU in sprejme ustrezne odločitve.

Odziv v parlamentarnih strankah

Srbski minister Samardžić (na sliki levo) meni, da EU postaja šahovska figura v tej igri. © Reuters

 
Poslanka Zares Majda Širca je na zunanjega ministra Dimitrija Rupla naslovila poslansko vprašanje, ki naj bi ga ministru zastavila na prihodnji seji DZ. "Glede na to, da smo nekatere parlamentarne stranke podpisale sporazum o sodelovanju pri predsedovanju EU, vas sprašujem, kako je mogoče, da o takšnih pogovorih nismo bili seznanjeni, " je zapisala poslanka, ki jo še zanima, ali je v diplomatski praksi običajno, da velike države predsedujoči EU tako jasno naročajo, kaj naj bo omenjeno v določeni deklaraciji.

Prvi mož Desusa Karl Erjavec omenjenega članka še ni prebral. "Ko ga bom prebral in ko bom videl dokument, bomo tudi komentirali, " je dejal. Predsednik SD Borut Pahor je za zadevo izvedel iz medijev, pri čemer je dejal, da "mora to stvar najprej pojasniti minister za zunanje zadeve" . "Mislim, da si to ne samo slovenska, ampak tudi evropska javnost zasluži spričo dejstva, da Slovenija predseduje EU. "

Sicer pa so v strankah še precej zadržani. V SD in Zares pravijo, da bodo najprej počakali, kaj bo o zadevi povedalo slovensko zunanje ministrstvo. V LDS pa pričakujejo, da se bodo na ministrstvu znali upreti pritiskom velikih sil.

ZDA vršile pritisk na Slovenijo?

Zunanje ministrstvo je zaradi "uhajanja" informacij na pogovor že poklicalo slovenskega veleposlanika v ZDA. © Reuters

 
Po pogovoru političnega direktorja ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z najvišjimi predstavniki ameriške administracije v Washingtonu, ki je potekal 24. decembra lani, so slednji omenili, kaj si od Slovenije med predsedovanjem EU želijo, navaja današnji časnik Dnevnik. Zapisnik srečanja razkriva zahteve ZDA do Slovenije glede Kosova, Bližnjega vzhoda in Kavkaza ter želeno vsebino deklaracije na vrhu EU in ZDA letošnjega junija.

Drobnič se je s slovenskim veleposlanikom v ZDA Samuelom Žbogarjem srečal s člani ameriškega sveta za nacionalno varnost ter zunanjega ministrstva, med drugim tudi s pomočnikom ameriške zunanje sekretarke Condoleezze Rice Danielom Friedom , ki je odgovoren za evropske in evrazijske zadeve. Fried naj bi od Slovenije zahteval, naj Kosovo po razglasitvi neodvisnosti prva prizna, kaže zapisnik o pogovoru. Po ocenah ZDA šest držav članic EU sprva ne bo priznalo Kosova, zadostovalo pa naj bi priznanje 15 članic od 27, še navaja Dnevnik. Slovensko vodstvo bo v vlogi predsedujoče EU po Friedovi oceni kritičnega pomena, pri čemer bodo Združene države priznale Kosovo med prvimi.

Dokument, ki ni imel oznake zaupno, med drugim razkriva tudi datum vrha EU in ZDA. Američanom se najverjetnejši čas vrha zdi letošnji junij. Sodelovanje med EU in ZDA glede Kosova je po ocenah namestnice v nacionalni varnostni agenciji Judith Ansley zelo dobro. V deklaraciji bi si Američani želeli tudi omembe Iraka in drugih problematičnih držav, kot so Iran, Burma, Sirija, Kuba in Venezula, ter omembe terorizma.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.